FONS OCULTS DE LA SEU MUNICIPAL

Porcioles entre sants

L'estudi sobre la iconografia de l'edifici històric de l'ajuntament de BCN ha de decidir què s'ha de fer amb una escultura de l'alcalde franquista

Placa escultòrica 8 L’alcalde José María de Porcioles, amb un martell, el primer de l’esquerra.

Placa escultòrica 8 L’alcalde José María de Porcioles, amb un martell, el primer de l’esquerra. / JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Després dels Borbons, Colau tindrà feina si vol netejar la seu de l'ajuntament d'escultures que representen poc o gens la seva idea del que és i ha sigut Barcelona. Una de les escultures més desconegudes entre les quatre parets del palauet al costat mar de la plaça de Sant Jaume s'amaga darrere una porta del solemne Saló de Cròniques, envoltada d'uns no menys senyorials frescos de Sert, a l'anomenada Capella del Bon Consell.

La va fer construir el que va ser alcalde de la ciutat entre els anys 1957 i 1973, José María de Porcioles. I ell és el protagonista d'una estàtua de mida gairebé natural en un dels conjunts esculturals que decoren les parets. Porcioles entre tots els sants. Una singular capella presidida per una reproducció de la Mare de Déu de Montserrat, flanquejada per una còpia de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de Barcelona, i una altra de la Mare de Déu del Pilar, de plata, que, segons expliquen treballadors del consistori, són fruit d'algun regal que va arribar a l'ajuntament i que algú va tenir a bé dipositar en l'espai més religiós de l'edifici. On podrien estar més bé.

La capella, petita però imponent, segurament per la seva alfombra vermella, va ser inaugurada el 1966, acte que va comptar amb la presència del general Franco, figura que sí que va ser eradicada del consistori fa dècades (el polèmic bust retirat recentment del saló de plens havia estat precedit per un altre del dictador). Potser la figura de l'alcalde s'ha mantingut durant tota la democràcia al passar gairebé inadvertida en una sala que fa anys que és tancada.

L'estudi encarregat ara pel comissionat per a la Memòria Històrica, Xavier Domènech, sobre la iconografia del consistori, fet a partir de la seva tesi que els Borbons estan sobrerepresentats -a més del bust de Joan Carles I retirat queden encara quatre bustos més i el gran retrat de la Reina regent i Alfons XII-, s'haurà de pronunciar sobre l'efígie de l'alcalde franquista.

Diuen coneixedors de la història de la ciutat que Porcioles, de missa diària, anomenava l'exòtic lloc -exòtic el 2015, almenys- la seva petita Capella Sixtina. El seu nom oficial és Capella del Bon Consell i la seva decoració es va encarregar a l'escultor Enric Monjo el 1958.

Notícies relacionades

La Mare de Déu de Montserrat que la presideix és una talla policromada i als seus peus sorprèn un gran escut de la capital catalana. A sobre de la marededéu, un crucifix d'ivori. També hi són representats en el petit espai la cort de sants barcelonins: sant Oleguer, sant Josep Oriol, santa Eulàlia, sant Pere Nolasc i sant Raimon de Penyafort, entre altres. I, entre ells, Porcioles, l'alcalde que passaria a la història per fomentar un caòtic desenvolupament urbà de la ciutat.

Va ser molt sonat, sobretot en confidencials molt allunyats de la visió del món de Barcelona en Comú, un tuit de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, el dia 17 de juny, dies després d'assumir el càrrec, que deia: «Racons secrets a l'ajuntament que apunten a un necessari canvi d'ús. Capella amb la Moreneta que es va fer fer Porcioles». Text acompanyat per una foto del particular lloc.