Enmig del Born i només 160 visites al dia

El Museu de les Cultures del Món registra en els seus primers sis mesos de vida una mitjana molt baixa de visitants entre setmana

Pocs visitants 8 El Museu de les Cultures del Món, aquesta setmana.

Pocs visitants 8 El Museu de les Cultures del Món, aquesta setmana. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
C. S. / BARCELONA

La llarga cua que s'organitza qualsevol dia de la setmana per entrar al Museu Picasso representa l'altra cara de la moneda de l'escàs èxit que registra, porta amb porta, el Museu de les Cultures del Món, que fa sis mesos es va instal·lar als antics palaus de Nadal i del Marquès de Llió, al carrer de Montcada. Aquest espai dedicat a obres d'art procedents de quatre continents sorgeix de l'espoli dels fons no occidentals, els més valuosos que custodiava l'Etnològic, especialment la col·lecció cedida per la família d'Albert Folch.

L'únic espai museístic nascut del govern de l'alcalde Xavier Trias va anar precedit d'una campanya de banderoles promocionals repartides per tota la ciutat, de diverses jornades de portes obertes i d'una inversió de nou milions d'euros (cinc es van pressupostar en la rehabilitació dels dos palauets, 2,4 milions en el projecte museogràfic i 1,6 a les despeses del manteniment anual).

I malgrat això, la mitjana mensual de visites del Cultures del Món és, entre l'abril i l'agost, de 160 persones al dia, segons dades computades per l'Ajuntament de Barcelona sobre aquest museu amb una entrada que costa cinc euros, però que ben pocs la paguen ja que els pics de visites coincideixen amb les franges d'entrada gratuïta. La mitjana del Picasso, un espai amb renom internacional, puja a 2.520 persones que cada dia paguen 14 euros per accedir a la col·lecció permanent i a l'exposició temporal.

Buscar-hi una solució

«Sorprèn que les xifres per visitar entre setmana la col·lecció permanent del Museu de les Cultures del Món són molt baixes. El dia pot variar entre 30 i 90 persones, pràcticament mai supera aquesta xifra. Si que puja moltíssim els diumenges en horari gratuït, quan poden arribar a ser 800 les visites», informa Berta Sureda, Comissionada de Cultura, que aquests dies està revisant al seu despatx les dades de visites de tots els centres culturals que depenen de l'ajuntament.

Notícies relacionades

«No està funcionant bé. S'ha de repensar el projecte per despertar l'interès dels ciutadans i dels investigadors i crear un pla estratègic global amb el seu germà gran, el Museu Etnològic», assenyala Sureda.

Dijous passat a la tarda, una visitant es queixava als guàrdies de la porta d'accés que l'horari de tancament, a les 19.00 hores, és massa aviat «tractant-se d'Espanya». A les 18.30 ja no deixen passar-hi ningú, llevat dels diumenges, que l'accés s'allarga fins a les 20 hores. L'horari de tancament del Picasso és el mateix, però dijous al vespre s'allarga fins a les 21.30 hores.