La cacera del tigre
Amb l'aplicació Tigatrapp, els ciutadans podran advertir l'ajuntament dels punts de cria
BCN se suma al projecte de ciència ciutadana Atrapa el Tigre per encerclar el mosquit invasor

EL TRACTAMENT Després de trobar les larves (dreta), els tècnics inicien el tractament amb un producte biològic, per evitar la reproducció. /
Viu en àrees urbanes, vola baix i -contradient el tòpic- pica de dia. El mosquit tigre, animalet gens amorós del negre característic de la seva espècie, amb franges blanques i una ratlla banca a la part superior que li recorre el cap i el tòrax, va arribar a Barcelona l'agost del 2005, ara fa una dècada; i ho va fer per quedar-se. «El màxim que podem fer és reduir-ne la població al màxim», asseguren els tècnics. Ara com ara, el mosquit tigre viu i cria als 10 districtes de la ciutat, encara que els entesos asseguren que cada dia està més controlat, i encara queda camí per recórrer. La suma de la capital catalana al projecte de ciència ciutadana AtrapaelTigre.com a través de l'aplicació per a mòbils Tigatrapp va en aquesta direcció.
«Es tracta d'una eina per promoure la col·laboració activa dels veïns en la detecció d'aquesta espècie tòxica invasora; aprofitar el coneixement ciutadà de cada racó del territori per afinar els mapes i avançar en els treballs de prevenció», explica el biòleg Tomàs Montalvo, responsable del programa de vigilància i control del mosquit tigre de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
Per donar valor al coneixement ciutadà i que qualsevol veí pot aportar molt a la ciència Montalvo llança una senzilla reflexió: «Si surts al carrer i li preguntes a algú si aquest estiu li ha picat algun mosquit, la gran majoria de les persones respondran que sí. No falla». Es tracta de recollir tot aquest coneixement. Sumar experiències.
«L'aplicació posa l'èmfasi en els possibles llocs de cria. Nosaltres ara tenim controlades 68 zones de risc, en què controlem la seva presència i matem les seves larves; amb la col·laboració dels ciutadans podem augmentar aquest mapa, estudiar la distribució de l'espècie i evitar-ne la cria», prossegueix Montalvo.
Punts fetitxe
Divendres a primera hora -tres dies abans de l'anunci públic de l'adhesió de Barcelona a la campanya coordinada pel Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC i el CREAF-, dos tècnics de l'ASPB treballaven als bucòlics Jardins de la Tamarita, a sobre de la plaça John F. Kennedy. Un lloc tan bucòlic per als enamorats com per als mosquits, per les nombroses fonts romàntiques que hi ha. El ritual d'aquesta mena de caçafantasmes municipals sempre és el mateix, als 68 punts controlats fins ara, que preveuen que siguin més quan l'aplicació comenci a funcionar.
Primer hi passen un colador en forma de caça papallones -en aquest cas caça mosquits- per comprovar si hi ha larves de mosquit tigre a l'aigua estancada (l'abecé del mosquit tigre és que es reprodueix a l'aigua estancada, com més petit sigui el llac o recipient, molt millor). Eureka. Hi ha larves (tampoc és una sorpresa, la zona és de risc). El següent pas és destruir-les amb un producte biològic, que només afecta aquestes larves, no els nombrosos capgrossos que poblen la font. L'operació es repeteix cada 15 dies o un mes, en funció del resultat obtingut en el mostreig, el temps que dura el tractament.
Un mal (o bon) any
Montalvo explica que aquest és un mal any per al mosquit. És un bon any per a l'humà, s'entén. «Que hagi plogut tan poc aquesta primavera fa que hi hagi menys aigua estancada i hàgim tingut menys incidències», explica el responsable local de controlar aquest animal, que òbviament no es pot censar.
L'ASPB gestiona al voltant de 250 incidències a l'any referides a aquesta espècie, i efectua gairebé 800 intervencions de control. «El pic d'activitat és de juliol a setembre. Aquest inici de campanya ha sigut de poca activitat, però això no vol dir que no comenci a ploure ara i tinguem un setembre amb molta activitat», puntualitza el biòleg, que també insisteix que aproximadament el 60% de les afectacions es registren en propietats privades, de manera que és vital que els ciutadans siguin conscients de la importància de no tenir aigua estancada a les seves propietats (el mosquit tigre pot criar en un tap boca per amunt ple d'aigua en un balcó).
¿Com funciona?
Notícies relacionadesEl funcionament de Tigatrapp és força senzill (si es té un mínim domini de la tecnologia mòbil). L'usuari l'única cosa que ha de fer és descarregar-se l'aplicació a la web Atrapaeltigre.com i des d'allà enviar la geolocalització -només prement un botó- del suposat punt de cria. Aquesta localització, després de ser comprovada pels tècnics locals, se sumarà als punts de risc que ja estan registrats.
L'ASPB recorda que les accions de seguiment i control no només són importants per afrontar les molèsties que causi l'insecte, sinó també per reduir el risc de transmissió de malalties.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro