Joan Amades: una vida dedicada al folklore català
Fa 125 anys que va néixer a Barcelona l'autor del 'Costumari Català', l'obra referent en l'estudi de la cultura popular catalana
Fa 125 anys que va néixer el que ha arribat a ser el personatge més important del folklore català: Joan Amades. Va ser el dia 23 de juliol de 1890 al barri del Raval. Curiós i autodidacte, Amades va dedicar la seva vida a recollir, classificar i arxivar les mostres de folklore, és a dir, el conjunt de tradicions, costums, llegendes i dites populars del territori català.
"Amades va tenir la virtut de tocar temes als quals ningú feia cas, com una nina o un porró. Va ser molt avançat al seu temps" explica Jan Grau, tècnic de Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
L'obra capital del folklorista català és el ‘Costumari Català’ (1950-1956), una recopilació de les tradicions i els costums en les terres de llengua catalana que va publicar després de 35 anys de treball. Consta de 5 volums il·lustrats on s'ordenen els continguts seguint el curs de l'any.
També cal destacar la ‘Biblioteca de tradicions populars’, un total de 42 petits volums publicats entre el 1933 i el 1939, que feia arribar via subscripció a la gent interessada en la cultura.
Una altra obra important és el ‘Folklore de Catalunya’ (1950-1969) on es recullen en 3 volums contes, cançons i costums. Finalment, destaca l'obra pòstuma ‘Històries i llegendes de Barcelona’ (1984).
Notícies relacionadesActualment, el Fons Joan Amades es troba al Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ubicat a la Filmoteca de Catalunya.
A més de la seva obra, formada per 208 llibres i articles escrits pel mateix autor, es pot consultar la seva biblioteca particular, amb 904 llibres, i també 13.000 documents entre els quals destaquen auques, ventalls, cromos i retallables.
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent