EL FUTUR DE L'ÒRGAN SUPRAMUNICIPAL

Colau i Balmón dirigiran el govern metropolità

L'alcaldessa liderarà l'AMB i l'alcalde de Cornellà repetirà com a vicepresident

CDC veu incoherent la seva exclusió i creu que n'és responsable Barcelona en Comú

Balmón i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, en unes jornades sobre urbanisme metropolità.

Balmón i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, en unes jornades sobre urbanisme metropolità. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS
BARCELONA

el tàndem format per Ada Colau i Antonio Balmón encapçalarà el nou govern de l'àrea metropolitana després que les negociacions mantingudes per Barcelona en Comú, el PSC, ERC i ICV-EUiA hagin arribat a bon port. Avui es firma l'acord de govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en un acte al qual assistiran els representants del quadripartit i els alcaldes de les 36 localitats integrades a l'entitat.

Fonts pròximes a la negociació van confirmar que l'alcaldessa de Barcelona presidirà l'executiu supramunicipal i l'històric dirigent socialista renovarà el seu rol com a vicepresident executiu. Una fórmula que reedita la de l'anterior mandat, quan el predecessor de Colau al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va encapçalar l'organigrama metropolità.

Notícies relacionades

Precisament des de les files convergents han arribat les úniques veus discrepants sobre l'acord quadripartit, al manifestar la seva contrarietat per haver sigut exclosos de les negociacions. El secretari de política municipal de Convergència, Joan Ramon Casals, va considerar una «incoherència» prescindir de la seva experiència en la gestió de l'entorn, en una decisió que obvia l'essència de l'AMB, que «ha de recollir les diferents sensibilitats dels seus 36 municipis, per sobre de qualsevol ideologia». Casals tenia clar l'origen de la seva exclusió. «Barcelona en Comú no vol governar amb nosaltres», va exposar. I va emfatitzar l'error de no comptar amb el seu concurs a l'AMB al contraposar la inexperiència del partit de Colau amb el coneixement que CDC atresora sobre «les necessitats» dels ciutadans.

REPTES /  En els pròxims quatre anys, l'AMB afronta reptes importants per al futur de la conurbació barcelonina. El de més magnitud és el desenvolupament del pla director urbanístic, el full de ruta per encaixar el territori metropolità en l'estratègia política i econòmica de Catalunya. L'impuls de les polítiques socials, l'expansió de la xarxa de transport i la gestió de l'aigua són altres projectes ineludibles per al nou govern metropolità.