EL NOMENCLÀTOR DE LA CAPITAL CATALANA

Satisfacció davant el rebateig de la plaça d'Antonio López

Entitats comencen a proposar noms per reemplaçar el del marquès esclavista

Estàtua d’Antonio López.

Estàtua d’Antonio López.

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El compromís del nou govern municipal barceloní d'iniciar passat l'estiu un debat obert amb entitats socials i veïnals per rebatejar la plaça d'Antonio López ha satisfet les associacions que feia anys que reivindicaven que la capital catalana retirés el nom de l'esclavista marquès de Comillas -i la seva imponent estàtua- de l'esplanada a l'extrem mar de la Via Laietana.

«Celebrem la rapidesa amb què les noves autoritats han respost a la nostra petició i veiem molt positiu que no només es retiri el nom d'aquest esclavista que va fer tant mal, sinó que busquem entre tots un nom que reconegui el treball de tantes persones per la llibertat. Aquesta ha sigut sempre la nostra proposta», afirma Martha Trujillo, representant de la comunitat dominicana i vicepresidenta de la Federació Panafricanista de Barcelona. «¡Tantes vegades ens hem manifestat davant d'aquesta estàtua i mai ens han fet cas!», recorda l'activista, que adverteix que estaran pendents que es compleixi la paraula donada.

Notícies relacionades

Jenny Fernández, membre de l'Espai de l'Immigrant, coincideix amb Trujillo en l'alegria pel compromís municipal i la seva rapidesa, però subratlla que fins que no ho vegi, no s'ho creurà. «Tantes coses ens han promès que després no s'han complert...», conclou.

Abans que l'ajuntament de la ciutat iniciï l'anunciat debat, les entitats ja han posat diversos noms sobre la taula, com el del metge Alfonso Arcelín, que va lluitar per la retirada de l'home negre dissecat a Banyoles; el d'Idrissa Diallo, el jove guineà mort al CIE de Barcelona, o els més universals Nelson Mandela i Malcom X.