Encàrrecs sota sospita

El fiscal investiga per ara les adjudicacions de Müller, que fins la setmana passada era director general de BR, a un exsoci seu BCN indaga el sobrecost de l'expo del litoral

Íntims amics 8 Willy Müller, a l’esquerra, i Antoni Vives han mantingut una estreta relació personal.

Íntims amics 8 Willy Müller, a l’esquerra, i Antoni Vives han mantingut una estreta relació personal. / ELISENDA PONS / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
X. B. / J. G. A. / BARCELONA

Amb l'agència pública Barcelona Regional (BR), la ciutat ha avançat i ha mantingut la seva primacia urbanística després dels Jocs Olímpics. Va néixer a finals del 1993, encara que va començar a funcionar l'any següent per encarregar-se de la planificació estratègica i l'estudi de les grans infraestructures. L'agència sempre va ser presidida per l'alcalde de torn. Fins que va arribar Xavier Trias (CiU), que va delegar en Antoni Vives, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, que va nomenar Willy Müller director general. Ara, algunes de les seves adjudicacions estan sota sospita. La Fiscalia de Barcelona ho està investigant.

1 Els contractes adjudicats a un exsoci i amic

EL PERIÓDICO i el fiscal de Barcelona Emilio Sánchez Ulled van rebre un mateix anònim en què es detallaven suposades irregularitats en la gestió del director general de Barcelona Regional, Willy Müller. Aquest diari va comprovar que l'alt càrrec va adjudicar dos contractes per un import de 22.500 euros a Antonio Herrero Bergés. Tots dos havien sigut socis en dues companyies extingides. La Fiscalia de Barcelona va obrir una investigació. El primer contracte data de l'octubre del 2012 i va ser per un import de 4.500 euros. Era un estudi sobre l'adequació d'usos i explotació del Port Olímpic de Barcelona. La segona adjudicació corresponia a l'emplaçament de l'exposició From de Seafront to the Waterfront. La quantia era de 18.000 euros, el límit per no haver de fer un concurs públic.

2 El fiscal exigeix els expedients de les adjudicacions

El fiscal Emilio Sánchez Ulled va comissionar el 15 de juny passat la policia perquè es personés en la seu de Barcelona Regional i requerís en l'acte la còpia de l'expedient de contractació sobre l'informe de redacció del nou pla d'usos del Port Olímpic de Barcelona, que va ser adjudicat a la firma Shift Global Engineering Group, d'Antonio Herrero. Però la seva petició no es va limitar a aquest expedient, sinó que també va exigir els contractes adjudicats en els últims cinc anys a set empreses més, així com al mateix Herrero. Així es va assabentar de la segona adjudicació.

3 L'alcaldessa precipita el cessament de la cúpula de BR

El mateix dia que EL PERIÓDICO va publicar que Willy Müller havia adjudicat dos contractes al seu exsoci Antonio Herrero, l'equip de la nova alcaldessa, Ada Colau, va reaccionar anunciant que destituiria el director general i els quatre membres del consell d'administració de Barcelona Regional, entre ells el president, Antoni Vives (CiU), nomenats pel consistori. L'ajuntament va obrir un expedient informatiu intern per aclarir com ha funcionat i com s'ha contractat des d'aquesta agència estratègica. L'objectiu és garantir la «màxima transparència i control», Colau va decidir que seria ella mateixa qui assumirà la presidència de l'entitat.

4 Els sobrecostos en l'exposició sobre el litoral de BCN

L'anònim rebut per EL PERIÓDICO i la fiscalia sobre les presumptes irregularitats a Barcelona Regional exposava que les adjudicacions de Willy Müller a una empresa d'un exsoci eren només un exemple. I sembla que així és. L'Ajuntament de Barcelona investigarà el sobrecost de l'exposició al Morrot sobre el port i la façana litoral que va organitzar Barcelona Regional en vigílies de les eleccions del maig. L'exposició, inicialment valorada en 350.000 euros, en va acabar costant 518.818. És a dir, el 50% més del que va declarar al seu dia Müller, l'exdirector de BR, tal com va informar ahir aquest diari.

Notícies relacionades

La tinenta d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, es va mostrar ahir sorpresa pel cost d'aquesta mostra. «Creiem que és elevat i volem conèixer-ne l'origen». El PP, ERC i el PSC van exigir «explicacions» sobre aquest tema.

El grup municipal de CiU va assegurar ahir que Müller va ser qui va informar el govern d'Ada Colau de l'expedient d'aquesta exposició i el seu cost final, i que per tant «no s'ha ocultat cap sobrecost». Va justificar el desviament del pressupost inicial en les despeses en tres àmbits que no estaven previstos: les reformes efectuades en l'espai de l'exposició relacionades amb seguretat, salut i accessibilitat; la petició del port d'incloure en la mostra un apartat sobre el seu pla estratègic, i la incorporació d'una exposició fotogràfica.