BCN revisarà l'ordenança de terrasses amb criteris restrictius

Colau serà inflexible amb les irregularitats i donarà veu als veïns a les zones singulars

La restauració demana una moratòria per frenar la reducció de fins a 2.200 negocis

Ada Colau, flanquejada per Laia Ortiz (esquerra) i Janet Sanz, aquest dimarts en la comissió mixta sobre desnonaments a l’Ajuntament de Barcelona.

Ada Colau, flanquejada per Laia Ortiz (esquerra) i Janet Sanz, aquest dimarts en la comissió mixta sobre desnonaments a l’Ajuntament de Barcelona. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

El llarg part de l'ordenança de terrasses de bars i restaurants implantada pel govern municipal de Xavier Trias podria tornar a la casella zero i amb criteris encara més restrictius. L'alcaldessa Ada Colau vol revisar «a fons» la normativa per decidir quines actuacions impulsar. I anuncia la seva intenció de «posar la via pública al servei de vianants i veïns» i que serà «inflexible» amb els incompliments. Un enduriment que apareix quan el Gremi de Restauració ha demanat audiència amb la regidora per plantejar-li una moratòria que paralitzi la reducció d'espai de fins a 2.200 terrasses (gairebé la meitat), com va dictaminar l'equip de Trias per motius de distàncies.

A finals del maig passat EL PERIÓDICO va avançar que 469 terrasses haurien de ser desmantellades o fer modificacions severes, voluntàriament o forçosament, per diferents incompliments. Una vintena ja s'havien retirat. Després de constatar-se un 16,4% de casos d'incompliment variat, s'havien obert 637 expedients. Un dels casos majoritaris era no acatar les distàncies, punt que segons el gremi és incompatible amb la supervivència de nombrosos negocis. Per a una trentena d'eixos singulars (de la Diagonal al passeig de Gràcia o la Rambla), la partida continua oberta perquè la norma té especificitats i s'està pactant una per una.

Colau posa ara en perill una ordenança que suscita controvèrsia entre els que defensen més espai públic per passejar i menys per als negocis, i els empresaris que apel·len a les terrasses com a principal font de facturació. Com ha passat amb altres sectors econòmics que l'insten a aclarir les seves posicions (el turístic i el comerç), els restauradors apressen a replantejar gairebé l'ordenança. Una intenció que ja tenia l'alcaldessa però en sentit més restrictiu. Segons fonts municipals, «Barcelona té una intensa vida en l'espai públic» i l'actual govern municipal vol primar el vianant, defensant «criteris i normes que evitin una ocupació massiva».

Des del consistori, afegeixen que arran de la imminent revisió de l'ordenança actual seran «molt exigents amb el compliment de la norma i les característiques que determinen com han de ser els elements de les terrasses, el mobiliari, les distàncies» i altres. «Avui dia hi ha aspectes que s'incompleixen i serem inflexibles», diuen. En les ordenacions singulars que estan en diferents fases segons les zones (a la Diagonal s'estan estudiant les al·legacions), l'equip de Colau vol «incloure els veïns en el procés de definició normativa, que no pot ser arbitrària sinó que ha de tenir en compte des del primer minut la visió dels residents, que són usuaris de l'espai que es veurà afectat».

Notícies relacionades

CONCILIACIÓ / La seva preeminència pels veïns resulta bastant difícil de casar amb la demanda del sector de la restauració. El seu director, Roger Pallarols, reclama a Colau una moratòria immediata que eviti un desmantellament massiu de terrasses en l'època més lucrativa de l'any. Al·ludeix als 66.000 llocs de treball de bars i restaurants a la ciutat, una part dels quals està directament relacionada amb el fet d'atendre el gran focus de negoci estival: els vetlladors. Però el pols és complex, perquè el gremi manté que els principals usuaris de les terrasses «no són els turistes, excepte en algun carrer, sinó els milers de barcelonins que esmorzen, dinen, sopen» o se citen a la fresca. A l'altre costat, la veu d'alarma de veïns d'eixos com el Poble-sec o punts del centre, saturats de taules i cadires.

Pallarols afirma que segons les dades que els va aportar l'ajuntament unes 2.200 terrasses s'han de reduir o reubicar. La retallada se situa entre el 10% i el 70%, cosa que per a molts negocis seria inassumible, segons sosté. El consistori, seguint el procés iniciat per Trias, està enviant notificacions als afectats, que han d'acatar el canvi en un mes, o ignorar-lo (perdent la renovació de llicència) o recórrer-lo. El gremi atén una allau de consultes jurídiques sobre aquesta qüestió i demana «sensibilitat» amb el sector, perquè molts afectats són negocis de barri molt arrelats, ja que l'ordenament pendent dels carrers més turístics (singulars) no està inclòs en aquesta selecció.