BCN, més gai que mai

El Pride ocuparà el carrer el cap de setmana i canviarà de dates el 2016 per créixer

Centra el lema reivindicatiu de l'any a combatre el 'bullying' escolar homofòbic

Actuació, dissabte passat, després del pregó festiu del Pride, a Consell de Cent amb Casanova.

Actuació, dissabte passat, després del pregó festiu del Pride, a Consell de Cent amb Casanova. / JESÚS ORTEGA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

La bandera multicolor oneja ja fa uns quants dies a Barcelona amb discreció, però es destaparà a bombo i platerets el cap de setmana que ve, quan el Pride Barcelona o festa de l'orgull gai espera reunir més participants que mai. La ciutat està posicionada com a destí homosexual de primer ordre, gayfriendly i, a més, viu un moment d'auge turístic. Precisament per treure partit d'aquestes circumstàncies, l'any que ve es canviaran les dates de la gran desfilada per evitar coincidir amb altres grans convocatòries internacionals. De moment, la gran desfilada de diumenge creix i arribarà als 44 grups i comparses participants.

La celebració reivindicativa de l'orgull gai es va iniciar el 18 de juny, amb una agenda de conferències, esports, promoció comercial, teatre, cine i oci. El seu acte més visible ha sigut el pregó del cap de setmana passat a càrrec de Sergio Satanasa en ple Gaixample. Però els més multitudinaris se succeiran els dies vinents, amb l'avinguda de la Reina Maria Cristina com a escenari principal, on hi ha muntades carpes i activitats, des d'infantils fins a carreres de talons i concurs de drags, demà (el programa, a www.pridebarcelona.org).

La desfilada tindrà lloc dissabte a la tarda pel Paral·lel  (partint de les Tres Xemeneies, 18.00 hores) fins a acabar a l'epicentre festiu amb la lectura d'un manifest i una gran festa. La marxa pateix ajustos, ja que comptarà amb tres carrosses menys per la crisi i els costos que implica aquesta producció, però en canvi guanya en el conjunt de grups participants, un total de 44. «La gent hi vol participar però busca altres fórmules», argumenta Joan Igual, president de l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes (ACEGAL) i director de Pride Barcelona. Més enllà de la part organitzada de la desfilada, molts altres grups espontanis, més o menys disfressats, festius o reivindicatius es van afegint a la cua. Es calcula que la marxa integrarà més de 20.000 persones i que el total de muntatges dels 10 dies sumen uns 240.000 participants, amb uns 80.000 com a moment punta després de la desfilada.

Notícies relacionades

FESTA I MISSATGE / Una eclosió acolorida que l'any passat va generar algunes crítiques per part de sectors del col·lectiu que temen que la festa hedonista desdibuixi l'arrel de la commemoració de l'orgull gai, la marxa que es va produir el juny del 1969 a Nova York després d'una batuda discriminatòria. Per a Igual, que dirigeix l'estructura de l'esdeveniment, el contingut depèn de les 34 entitats que confeccionen el programa i aposten per una línia reivindicativa o una altra. Aquest any la protesta central és contra el bullying que pateixen nens, adolescents i joves del col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Es calcula que un terç de les denúncies per assetjament escolar són per homofòbia.

Però al Pride Barcelona defensen també la part lúdica com a expressió sense embuts de la seva sexualitat i la seva llibertat. Un muntatge que alinea el 15% de visitants forans amb un impacte de 20 milions d'euros i que podria ser molt més gran si no coincidís amb altres grans cites en nombrosos països. Per això a Barcelona s'ha decidit que les pròximes edicions es faran dues setmanes més tard, darrere de Madrid. D'aquesta manera tant l'afluència com el ressò internacional es dispararan.

Temes:

Turisme