Nova estructura municipal

Colau es planteja dividir en dues àrees la gestió de la cultura municipal

El projecte en estudi repartiria les competències de l'anterior regidoria entre els regidors Asens i Ortiz

Un comissionat gestionarà l'Icub sota la tutela del tinent d'alcalde de Democràcia i Participació

El Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona, ahir.

El Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona, ahir. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha decidit que la presidència de l'Institut de Cultura (Icub) recaigui sobre Jaume Asens, el tercer tinent alcalde, encarregat de l'àrea de Democràcia, Participació i Transparència, i no en Laia Ortiz, la segona tinenta alcalde i responsable de l'àmbit de Drets Socials de l'ajuntament, que comprèn Educació, Benestar i també Cultura.

Ortiz, en canvi, es queda amb les presidències dels instituts municipals de Serveis Socials, de Persones amb Discapacitat i de l'Institut d'Educació.

El nomenament d'Asens aparentment contradictori a l'assumir la gran institució de Cultura juntament amb la supressió de la regidoria de Cultura i el seu reemplaçament per un comissionat, fonamenta la idea que descansa sobre la taula de l'alcaldessa de dividir en dos grups les competències reunides fins ara a la regidoria de Cultura: festes majors, espectacles populars i tradicions, en un bloc, sota la batuta d'Asens, i patrimoni, museus, cine, música, literatura, arts escèniques, ciència i subvencions, en l'altre, en mans d'Ortiz. Asens va assegurar ahir que encara no hi ha res decidit completament. Encara falta, a més a més, designar el nou comissionat de Cultura, que estarà sota la seva tutela.

L'HORA DELS PACTES / El nom de Gemma Sendra, especialista en gestió de projectes i de polítiques culturals, és un dels que més sonen com a futura comissionada de Cultura. Sendra ha sigut directora del pla de transformació del Recinte Històric de Sant Pau i responsable de projectes estratègics al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i al Museu Centre d'Art Reina Sofia de Madrid. «De totes maneres, la decisió final podria dependre dels pactes que estableixi Barcelona en Comú amb els partits que la recolzin, i això no se sabrà fins a finals de setembre, després de les eleccions autonòmiques», apunta un regidor, que demana anonimat.

Ahir Marta Clari, nomenada gerent de Coordinació i Recursos, va anunciar, a través d'un correu electrònic enviat a tots els directius de l'Icub, els càrrecs provisionals que fins a l'octubre assumiran el funcionament intern i la logística burocràtica, com la dels contractes amb les companyies que participaran en el Festival Grec i en la festa de la Mercè, que necessiten firmes. «Fins que no es nomeni el comissionat no es definirà l'estructura de l'Icub», assegura en el comunicat Clari, que el 2011 va ser nomenada per Xavier Trias gerent de Cultura, Coneixement i Innovació.

GERÈNCIA I VEUS POLÍTIQUES/ Els únics nomenaments no provisionals que anuncia són el del tinent d'alcalde Asens com a president de l'Institut de Cultura; el del politòleg Raimundo Viejo, com a vicepresident, i el de Fernando Pindado, com a gerent de l'àrea d'Asens, la de Ciutadania, Participació i Transparència. Pindado ja va ser gerent a l'Ajuntament de Premià de Mar.

«Amb l'objectiu de poder seguir treballant amb normalitat durant aquest període la gerència municipal delega la firma a Isabel Balliu, directora de Recursos», informa Clari en la nota.

De Balliu depèn l'administració econòmica, recursos humans, els serveis jurídics, projectes arquitectònics i el seu manteniment, producció i serveis generals i les subvencions que atorga l'Icub.

En els casos dels departaments que no tenen director des que va cessar el regidor convergent Jaume Ciurana, Balliu també n'assumeix la coordinació. Entre ells destaquen la direcció de Patrimoni, Museus i Arxius i del servei d'arqueologia, que fins fa poc depenia de Josep Lluís Alay. En aquesta àrea, Balliu comptarà amb el suport de Carles Vicente i de Quim Vicente, que van formar part de l'equip d'Alay.

Clari delega temporalment Teresa Batel al càrrec de Promoció dels Sectors Culturals, que requeia en Llucià Homs. Segons l'antic organigrama marcat per Ciurana, Homs també assumia les negociacions amb els auditoris i els teatres de la ciutat, les fàbriques de creació i les gestions de Barcelona Plató.

Notícies relacionades

FESTIVALS LITERARIS / Margarita Tossas, que fins ara era la responsable de la direcció de  planificació i control, treballa ara juntament amb Clari a l'àrea de gerència. Rosa Mach segueix com a directora de Cultura de Proximitat i s'encarrega de coordinar els centres cívics, les festes populars, els anys temàtics, les nits de Montjuïc, els festivals literaris i la promoció de la lectura.

Carles Sala manté, de moment i a l'espera de la reestructuració, el seu càrrec al capdavant de Barcelona Capital.