Per uns horaris més assenyats

Es compleix un any de la firma del Pacte del Temps, promogut per l'ajuntament

3
Es llegeix en minuts
Darío Reina / Barcelona

En una societat com la nostra, el temps és un dels béns més preats. I aquesta no és només una frase poètica. És una realitat que, a efectes pràctics, afecta moltes persones, que veuen com les seves extenses jornades laborals són incompatibles amb altres facetes, com involucrar-se en l'educació dels seus fills, atendre les persones grans al seu càrrec, formar-se, relacionar-se amb els altres, divertir-se, descansar o, senzillament, reservar un espai per a un mateix.

És per això que, el 2004, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar una sèrie de contactes que van culminar, ara fa un any, amb la firma del Pacte del Temps, que compta, de moment, amb més de 200 adhesions, entre les quals figuren nombroses entitats i associacions.

Els objectius d'aquest pacte són sensibilitzar sobre la necessitat de conciliar els temps per millorar la qualitat de vida i la sostenibilitat; treballar conjuntament amb les empreses i entitats de la ciutat per fer compatible el temps de treball amb el temps de la vida quotidiana; adaptar els horaris i els usos dels equipaments i serveis a les necessitats de les persones; dissenyar l'espai urbà i planificar la mobilitat prioritzant la millora del benestar quotidià, i proporcionar informació d'una manera accessible i potenciar l'administració electrònica.

D'aquesta manera, i mitjançant l'impuls de mesures concretes, aplicables i transformadores (encara que siguin de petit abast), tant l'ajuntament com la resta d'organitzacions adherides han començat a demostrar que, en la nostra societat, una altra organització del temps és possible.

ACCIONS MUNICIPALS

Entre les accions posades en marxa pel consistori hi ha el programa 'Temps per tu', dirigit als cuidadors de persones amb dependència o discapacitat, perquè disposin de temps lliure durant els caps de setmana i no vegin desaparèixer la seva vida social o participativa, mentre les persones dependents fan activitats lúdiques grupals, adaptades a les seves necessitats en equipaments pròxims al domicili.

El Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals (Simap) permet, a través de la xarxa de telefonia mòbil i d'un dispositiu de GPS, la localització remota permanent de persones amb un deteriorament cognitiu lleu o moderat. D'aquesta manera, dota de més autonomia les persones que, per exemple, tenen símptomes d'Alzheimer, i proporciona a les seves famílies el suport per viure aquesta experiència amb més tranquil·litat.

S'ha posat en marxa un projecte pilot en el mercat de la Guineueta (amb voluntat de fer-lo extensible a altres barris) que organitza espais perquè els nens juguin mentre els pares compren. També es fomenta entre els nens l'intercanvi i el coneixement de la diversitat cultural a través de l'alimentació saludable.

El servei de sales d'estudi nocturnes --dirigit especialment als joves de la ciutat-- és un altre exemple d'adaptació dels horaris i usos dels equipaments i serveis de Barcelona a les necessitats de les persones. La capital catalana disposa actualment de vuit sales permanents i 20 més que es posen en marxa de manera puntual (especialment coincidint amb l'època d'exàmens).

El setembre de l'any passat es va posar en marxa l'Oficina d'Atenció a l'Empresa (OAE), amb l'objectiu de facilitar l'activitat econòmica, que centralitza les gestions administratives i ofereix serveis d'acompanyament i assessorament. Així es millora l'accessibilitat a la informació i es contribueix a optimitzar els temps en la gestió de tràmits.

ALTRES ORGANITZACIONS

La Confederació de Comerç de Catalunya ha posat en marxa una reducció horària de tres hores setmanals i una compactació de la jornada (de 8.30 a 15.30 hores). Això permet als treballadors compatibilitzar la seva feina amb la vida familiar i personal. Ha suposat una millora en el clima i el rendiment personal (s'ha pogut constatar un increment de la productivitat i la implicació del personal, alhora que s'ha reduït l'absentisme). Es pretén transmetre aquesta experiència positiva a les associacions i els gremis que s'aglutinen sota aquesta confederació.

Notícies relacionades

La Fundació Joia, que ofereix serveis d'inserció social i laboral per a persones amb malaltia mental, ha portat a terme diverses mesures, com per exemple una reorganització del seu horari. Han reduint el temps destinat a dinar i han aconseguit que els treballadors acabin cada dia una hora abans i tinguin una tarda lliure a la setmana. Per un altre costat, la possibilitat de disposar d'hores lliures en lloc de dies complets d'assumptes propis els permet repartir el temps destinat a assumptes personals durant més dies al llarg de l'any.

L'Agrupament Escolta Skues, Avismón i el Centre Social de Sants participen en aquest projecte per incorporar un model flexible d'organització del temps en l'associacionisme i les entitats del tercer sector, per promoure la seva sostenibilitat, bon govern i voluntariat.