TÍMID PAS ENDAVANT EN UNA TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA PENDENT

Trias comença la 'presa' de la Model sense un pla definit

La ciutat enderrocarà 1.215 metres dels 14.000 de la presó per obrir un parc

La resta del penal, per al qual encara no hi ha projecte, es buidarà el 2017

Comença la demolició parcial de la Model. / ALBERT BERTRAN / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Buscaven la fotografia del compromís complert i l'han tingut. A pesar del caràcter semivacacional de la data, no se la va voler perdre ningú. Per part de l'ajuntament, l'alcalde, Xavier Trias, el regidor d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i el del districte de l'Eixample, Gerard Ardanuy; i per part de la Generalitat, el conseller de Justícia, Germà Gordó. Tots ells amb el seu simbòlic casc davant de la no menys simbòlica màquina on un operari -un- iniciava la demolició d'una paret -en realitat un tros de la paret- del que fins fa ben poc era el centre obert de la presó Model. Acte simbòlic ja que tan sols s'enderrocarà una estança de la Model, és a dir 1.215 metres quadrats dels 14.000 totals, però un pas al capdavall. «Tots ens titllen d'electoralistes, però la realitat és que els que hem començat a enderrocar la Model hem sigut nosaltres», intentava tancar la polèmica Trias.

L'enderrocament de la construcció a la confluència entre els carrers d'Entença i de Rosselló -pertanyent a la presó, però no una de les famoses ales de l'emblemàtic panòptic- ha sigut possible després de l'acord firmat la darrera tardor entre el president Mas i l'alcalde Trias. El protocol preveu el tancament definitiu de la presó durant el primer semestre del 2017. La Generalitat cedia a l'ajuntament els terrenys de la Model, i aquest s'oferia a pagar els 24 milions de la construcció de la futura presó de la Zona Franca que la substituirà, una presó que hauria d'estar construïda abans que s'acabi el desembre del 2016 -malgrat que encara no s'ha iniciat l'obra- per facilitar el trasllat de la model el 2017.

'SUAVITZAR' ELS MURS / L'objectiu del municipi és que els 1.215 metres que quedin lliures amb aquesta primera demolició es converteixin aquesta tardor i de forma provisional, fins que es decideixi el futur de tot l'equipament, en un parc en què es «suavitzaran» els murs i els paviments durs i s'oferirà «un lloc de trobada ciutadana» amb vegetació, bancs i jardineres. També en un clar gest de complicitat envers la reivindicació veïnal, un dels murs del parc es taparà amb fotografies dels més de 100 anys d'història de la presó.

Més enllà dels 1.125 metres de la cantonada de Rosselló amb Entença i del parc provisional, en què el municipi invertirà 370.500 euros, el futur de la Model una vegada es faci efectiu el trasllat és encara incert. L'alcalde es va comprometre ahir davant els mitjans a encetar un nou procés participatiu per pactar amb el veïnat tots els equipaments que hauran de substituir la vella presó partint de l'acord aconseguit el 2009 entre l'anterior alcalde i el barri, que inclou una escola, una guarderia, una residència assistida amb centre de dia per a persones grans, un casal de joves, un espai memorial i un poliesportiu.

Notícies relacionades

DATA POLÈMICA / Treballadors penitenciaris es van manifestar divendres davant del ple de l'ajuntament per mostrar el seu rebuig al tancament del centre obert de la presó que consideren una decisió «electoralista» de l'alcalde Trias, perquè asseguren que actualment no hi ha cap altre centre penitenciari que estigui en condicions de substituir la Model i de fer-se càrrec dels presos que alberga actualment. El col·lectiu reivindica que l'enderrocament del centre obert iniciat ahir no s'havia de fer fins que estigui acabat el projectat a la Zona Franca, en aquest cas a càrrec de la Generalitat i encara sense data. «La nostra voluntat és que les obres comencin abans d'acabar l'any», va ser la màxima concreció arrencada a Gordó. Fins al moment, els presos en règim obert s'han traslladat als centres de la Trinitat Vella i de Wad-Ras -presó de dones, però amb un centre obert masculí-, i a un altre mòdul de la Model. Tres espais que tancaran quan estiguin en funcionament els dos futurs centres de la Zona Franca.

Gordó va defensar que «els funcionaris de la Model seran tots reubicats als nous centres». Aquests ho faran en les dues citades noves presons. El centre per a interns en règim obert que finançarà l'ajuntament, amb 800 places, i el nou centre de preventius de Barcelona que pagarà la Generalitat, amb capacitat per a 600 reclusos, també homes, i també a la Zona Franca.