bona nova Al parc zoològic

La goril·la Makena té una cria al Zoo de BCN

La petita és filla de Xebo, un mascle alfa permissiu i tolerant amb la descendència

La mare es revela com una experta en la criança tot i ser el seu primer part

Cria de goril·la amb la seva mare, al Zoo de Barcelona. / periodico

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Makena, una tranquil·líssima goril·la del Zoo de Barcelona, va donar a llum el 19 de març passat un nadó. La direcció del centre ha preferit esperar prudentment una setmana per donar a conèixer la bona nova, ja que en la cria en captivitat d'aquesta espècie animal, tan delicat és el moment del part com el que ve després, comprovar si l'instint maternal continua intacte o s'ha de rescatar la cria. Makena, ja es pot dir, és tota una marassa.

La menuda és una femella per les venes de la qual no corre sang del Floquet, cosa que estadísticament no és fàcil, perquè el goril·la blanc de la ciutat va tenir un total de 21 fills, però que també és un símptoma de benvinguda normalitat. El de Barcelona és un zoo internacionalment reconegut per la seva mà experta en la cria de goril·les i ximpanzés en captivitat, sense que entremig hi hagi encara aquella pretensió d'aconseguir, fos com fos, un altre exemplar albí.

L'ombra de Floquet, però, és allargada. El pare de la nova criatura és Xebo, una mascle alfa que en la seva joventut va perdre la xaveta per una de les filles de Floquet, de fet la que era la seva preferida, Virunga, tot un caràcter. Xebo la veia des de l'altre costat de la reixa, ja que Virunga era llavors una mena de suport moral del seu pare, ja vellet, i també se suposa que el seu ocasional amant. Xebo va ser pacient i es va esperar, i quan va morir el goril·la blanc finalment va poder donar curs a la seva passió per Virunga. Això ve al cas perquè aquella paciència que llavors va demostrar l'ha caracteritzat després quan s'ha convertit en el mascle alfa del seu grup. Segons Maria Teresa Abelló, responsable de la cura dels goril·les i els ximpanzés del Zoo de Barcelona, Xebo és un pare permissiu i tolerant, o sigui, que la cria acabada de néixer sembla que ha tingut sort. Des que el 19 de març passat va venir al món, el nadó goril·la ha estat en braços de Makena, però en tot moment Xebo ha estat vigilant perquè res pertorbés la pau de mare i filla.

DE MARE ALEMANYA / La destresa de Makena com a mare, amb tot, ha sigut una sorpresa parcial. Va néixer fa 11 anys al Zoo de Munic i, aquí hi ha la clau, va ser alletada per la seva mare. Els problemes als parcs zoològics comencen quan una femella no ha conegut aquest procés, el de la maternitat, quan ni tan sols l'ha vist al grup. No és el cas. Makena va viure a Alemanya fins al 2012. Allà va forjar el seu caràcter submís davant el mascle dominant. Va arribar a Barcelona ara fa tres anys perquè en la cria en captivitat actual és una llei absolutament fonamental evitar la consanguinitat. Es va adaptar bé al grup. De fet és un dels exemplars més sans. No té, per exemple, la desagradable afició a la coprofàgia que presenten altres goril·les del zoo.

La nova cria no té encara cap nom assignat. En aquest tipus de situacions, el zoològic de Barcelona organitza una votació entre els visitants per triar-ne un entre diverses propostes prèvies.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat