BALANÇ anual DE LA DEFENSORA DELS BARCELONINS

La síndica jutja insuficients els serveis per a gent gran

Vilà reclama que es millori l'atenció domiciliària i més places residencials

Una usuària en una residència el 2013.

Una usuària en una residència el 2013. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

La síndica de Greuges alerta que Barcelona encara no ha pogut garantir la qualitat de vida de les persones grans que viuen soles a la ciutat, ni al seu domicili ni en residències, per la falta d'uns serveis d'atenció domiciliària suficients i per la falta de places en residències, tot i que l'ajuntament té acordada amb la Generalitat, des del 2005, la construcció d'una sèrie de residències, que estan encara en part pendents. «És necessari agilitzar la construcció de residències públiques i incrementar el nombre de places a les concertades per donar resposta a la demanda i reduir les llistes d'espera», va apuntar ahir la síndica de Greuges de Barce-lona, Maria Assumpció Vilà, durant la presentació del seu balanç anual, corresponent al 2014, en què també va insistir en la necessitat de garantir una vivenda «digna i estable» per a tots els nens de la ciutat i va demanar amb decisió al municipi que potenciï les polítiques socials per a la infància.

Vilà va voler d'aquesta manera posar èmfasi en la gent gran i els nens. Malgrat que va celebrar alguns avanços, com l'ajuda de 100 euros mensuals que rebran els nens en situació de vulnerabilitat durant el 2015, la síndica va insistir que queda molta feina per fer. «No es té en compte si en una casa hi viuen criatures o no a l'hora d'executar un desnonament i això vulnera els drets del nen», va afegir Vilà, que també va proposar que es pugui preveure normativament que els fills de famílies deutores amb l'Institut Municipal d'Hisenda no perdin cap ajuda econòmica per a l'atenció social, l'educació, l'esport o l'oci si els pares o tutors no han pagat un deute amb l'ajuntament.

Va destacar també que els serveis socials no funcionen «en alguns barris», perquè no s'adapten «a les necessitats del moment», i que això ho paguen tant els usuaris, que esperen més, com els treballadors socials, en primera línia de foc i sense poder donar solucions.

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia de pal·liar els efectes de la crisi, la defensora dels barcelonins aposta per la necessitat d'una renda mínima garantida tal com preveu l'Estatut, «especialment necessària després de les restriccions de la renda mínima d'inserció introduïdes a partir de l'any 2011».

3.185 ACTUACIONS / Durant l'any 2014 la síndica de Barcelona va realitzar un total de 3.185 actuacions -un 24% més que l'any anterior-, i va rebre queixes de 6.659 ciutadans, un 78% més que el 2013, espectacular augment que Vilà explica per l'existència de diverses queixes col·lectives, que sumaven en algun cas centenars de noms, com les queixes dels veïns del col·legi de La Maquinista contraris a la instal·lació de barracons al parc al davant de les seves vivendes o els de Joan Miró contra la instal·lació d'un pipicà.