Entrega dels premis ciutat de barcelona

Menyspreu dels autors de 'Ciutat morta' a Trias

Dedicaran els 7.000 euros del guardó a «investigar més casos d'abusos policials»

Xavier Artigas i Xapo Ortega accepten el premi, però no s'enduen l'estatueta

Ciutat morta, premi ciutat de Barcelona de lajuntament / FERRAN SENDRA / VÍDEO: AJUNTAMENT DE BCN

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Xavier Trias es va quedar ahir a la nit amb un pam de nas i amb el simbòlic guardó de fusta que dibuixa la B de Barcelona a la mà esquerra, sense saber què fer-ne, quan Xavier Artigas i Xapo Ortega, directors del controvertit documental Ciutat morta, van acceptar el premi però se'n van anar del Saló de Cent de l'ajuntament sense donar-li la mà i sense emportar-se el guardó que reconeix la seva obra com a millor documental en els premis Ciutat de Barcelona 2014.

Els directors van començar el seu discurs, que igual que tots els altres estava prèviament gravat (cosa habitual per no allargar excessivament l'entrega de 20 premis), agraint a l'ajuntament el reconeixement a un treball incòmode per al poder. «És una decisió valenta. Però no volem que l'ajuntament es renti la cara concedint-nos aquest reconeixement. Segueixen personant-se com a acusació particular en processos judicials com el de Can Vies i el del Forat de la Vergonya», van argumentar els directors en referència a la repercussió ciutadana que ha tingut l'emissió a El 33 d'aquesta pel·lícula que qüestiona l'actuació policial, política i judicial en el cas 4-F, que va tenir lloc el 4 de febrer del 2006 quan en el desallotjament d'una festa okupa un guàrdia urbà va patir greus lesions.

Notícies relacionades

En el seu discurs també van anunciar que destinaran els 7.000 euros que acompanyen el premi a investigar «altres casos d'abusos policials emparats per l'ajuntament, perquè s'ha d'acabar amb la impunitat». Després, quan va acabar la gravació, va arribar el moment del menyspreu a Trias al no voler emportar-se la B ni saludar-lo com a acte de protesta, ja que després de l'emissió televisiva del documental diversos grups polítics van demanar reobrir la investigació del cas, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va defensar el procés judicial, assegurant que les denúncies de maltractaments a cinc condemnats ja van ser investigades.

PER LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ / Trias va tancar l'acte amb un discurs en què va fer clares al·lusions a la decisió del jurat presidit per Àlex Gorina d'atorgar el guardó a Ciutat morta. «Els premis Ciutat de Barcelona posen en evidència que el jurat és totalment independent i que el més important és la llibertat d'expressió», va emfatitzar. Va insistir que aquests reconeixements no els dóna l'alcalde ni el govern de la ciutat. «Els concedeix un jurat, amb el qual fins i tot podem tenir discrepàncies. Però això és la força de la democràcia i de la llibertat d'expressió», va assenyalar Trias.