Nit màgica a la ciutat

Centenars de milers de persones van seguir als carrers l'espectacle, que va costar 600.000 euros

Els barcelonins es bolquen un any més en l'espectacular cavalcada dels Reis Mags

Els Reis d’Orient recorren Barcelona. / MÒNICA TUDELA

Els Reis d’Orient recorren Barcelona.
Els Reis d’Orient arriben a Barcelona.

/

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Van arribar d'Orient amb una puntualitat britànica. A dos quarts de cinc en punt de la tarda, l'hora prevista, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar van desembarcar del pailebot Santa Eulàlia al Moll de la Fusta. Allà els van rebre en primera instància l'alcalde, Xavier Trias; el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, i el president del port, Sixte Cambra, màxim responsable d'aquest tros de la ciutat. Per primera vegada des que es recorda, van arribar sols per mar, ja que aquest any l'ajuntament ha vetat per seguretat la tradicional cavalcada marítima fins al moll que organitzaven els pescadors de la Barceloneta.

Una vegada a terra i saludats per les autoritats, Melcior (amb una mirada que recordava la del regidor republicà Jordi Portabella, que aquest any s'acomiada de l'ajuntament), Gaspar (molt semblant a l'actor Joan Pera) i Baltasar van rebre la benvinguda que més esperaven, a jutjar per la seva cara. La dels milers de nens -600.000 persones van anar a la cavalcada, segons la Guàrdia Urbana- que van omplir els carrers de la ciutat per donar-los la benvinguda. Tant al Moll de la Fusta -amb una temperatura més agradable que altres anys- com al llarg dels vuit quilòmetres que va recórrer la cavalcada, entre el parc de la Ciutadella i la plaça d'Espanya.

En el discurs de benvinguda, l'alcalde va expressar el seu desig que, a més de regals, els Reis portin també «oportunitats i confiança en el futur». «Us demano que ens ajudeu a sortir de la crisi, a seguir creant llocs de treball», va apuntar el regidor. També va agafar el micròfon Melcior, que, molt emocionat, va agafar de mans de l'alcalde la clau que obre totes les portes de la ciutat, la va alçar mostrant-la al públic i va llançar un «Ja la tenim aquí», en una referència al moment en què Guardiola, parafrasejant Tarradellas, va oferir la Champions als barcelonins des del balcó de la Generalitat. «Sigueu generosos amb tots els que conegueu, i si no hi esteu d'acord en alguna cosa, no us baralleu, que no serveix de res», va recomanar als infants el primer dels tres reis des de l'experiència que dóna la barba.

Una vegada van tenir la majestuosa clau a la butxaca, els Reis van pujar als tres cotxes d'època que els esperaven als peus de Colom i es van dirigir fins a l'estació de França, on els esperaven les carrosses per iniciar la cavalcada més esperada de l'any, seguici en què el municipi ha invertit aquest any 590.000 euros. Després de la protocol·lària banda de la Guàrdia Muntada, aquest any obria la cavalcada la discreta carrossa Barcelona, que obrien tres taxis que per les seves dimensions només veien els afortunats de la primera fila, els encara més afortunats els pares dels quals havien carregat per tota la ciutat una escala de pintor per tenir una vista privilegiada -escena cada any més comuna- i els fills de valents que van enfilar les criatures, no poques, a la teulada de les parades d'autobús.

LA BANDA SONORA

Al seu darrere, els patges Estel i Gregori, i la cridanera carrossa dels carters reials, que van seguir recollint cartes d'última hora i animant les criatures amb el seu ja cèlebre, almenys per als habituals, «recullo, recullo, recullo il·lusions, t'escric una carta si em dius el teu nom».

La seguien la carrossa de Melcior, la de Gaspar i la de Baltasar, que ahir estrenava un nou acompanyant: un mico articulat gegant de color taronja i de més de sis metres que va fascinar molts pel seu moviment d'ulls, boca, braços i cames. Després de Ses Majestats, la carrossa més temuda i a la vegada buscada per la seva espectacularitat i ritme: la dels carboners cantaires.

1.300 PARTICIPANTS

Notícies relacionades

Com ja va passar l'any passat per evitar incidents, els caramels no van arribar fins al final de la cavalcada. Els nens els esperaven amb les mans i bastant més que les mans -bosses, paraigües i fins i tot caçapapallones- a punt. Una vegada vist l'espectacle, en què van participar més de 1.300 persones entre ballarins, actors i xanquers, va tocar tancar les escales, carregar les bosses de caramels i desfilar cadascú fins a casa seva per anar-se'n aviat al llit, mai sense abans deixar aigua, llet i neules perquè els Reis i els camells agafin forces per continuar la llarga ruta.

Vegeu el vídeo d'aquesta informació a www.elperiodico.cat