ESPECTACLE DE LLUMS

Nadal a Sant Pau

Una projecció a la façana principal del recinte modernista creada per estudiants de l'escola Eina dóna la benvinguda a les festes

Mapping al Recinte Modernista de Sant Pau / CARLA FAJARDO

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

El recinte modernista de Sant Pau debuta avui en el món del mapping, les vistoses projeccions d'imatges acolorides que aporten moviment a les façanes d'edificis o a qualsevol superfície real i estàtica. I ho fa amb un vídeo de 20 minuts realitzat per 30 alumnes de quart curs de Creació Digital d'Eina, un centre universitari de disseny i d'art que està adscrit a la Universitat Autònoma.

El resultat és un preciós espectacle de llums que recorre la història de l'hospital, obra que Lluís Domènech i Montaner va iniciar el 1902, que avui alberga institucions referents en sostenibilitat, cultura, salut i educació.

Santi Vilanova, el professor d'Eina que ha coordinat el mapping, va proposar als seus alumnes «un safari fotogràfic» pels 27 pavellons i jardins del recinte a la recerca de capitells, de rajoles, de petits detalls d'aquest paratge declarat el 1997 Patrimoni Mundial per la Unesco. «Així, la història de l'edifici s'interpreta amb metàfores gràfiques», explica Vilanova.

Aquests elements decoratius nodreixen de material gràfic el vídeo titulat Contes de llum, que s'estructura en quatre blocs «conceptuals»: la història de l'Hospital de la Santa Creu, una institució nascuda el 1401; el modernisme; la salut (amb projeccions d'electrocardiogrames i esquelets), i la cultura. «La façana de l'avinguda de Gaudí es converteix en un llenç», explica el professor.

Les il·lustracions animades rendeixen homenatge a Gaudí convertint el pavelló de l'administració en la Sagrada Família, que està molt a prop, i també en la Casa Batlló i la Pedrera. Una altra metamorfosi és una referència a Domènech i Montaner, quan l'immoble es transforma durant uns segons en el Palau de la Música que l'arquitecte va construir entre els anys 1905 i 1908.

El que és més complicat, segons Vilanova, és el procés tècnic per la complexitat i els relleus de la façana. «Encara que comparada amb la d'altres cases modernistes fins i tot és austera», afegeix el coordinador d'un vídeo que juga amb el colorit modernista. «Vermells, turqueses, grocs, taronges, blaus, roses i verds... És un estudi dels valors cromàtics d'una època».

Notícies relacionades

Les imatges es projecten fins al 6 de gener, de nit i en silenci. No fa falta música. La vorera s'omple de persones sorpreses pel joc lumínic. Oriol Pibernat, director d'Eina, argumenta que Contes de Llum tracta «amb sensibilitat un gran patrimoni de la ciutat».

Marc Guerrero, director del conjunt arquitectònic de Sant Pau, diu que el mapping és més que una felicitació de Nadal: «Crea un diàleg per valorar el recinte modernista més important del món».