Només un 9,5% del petit comerç ampliaria els horaris en diumenge

Els 11 eixos turístics demanen estar inclosos en els informes i reivindiquen més hores per al 2015

Set de cada 10 enquestats als barris es decanten per seguir aplicant l'esquema d'aquest estiu

Comerç del carrer Gran de Gràcia, un dels eixos de Barcelona Comerç on poden obrir els diumenges, ahir.

Comerç del carrer Gran de Gràcia, un dels eixos de Barcelona Comerç on poden obrir els diumenges, ahir. / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

el mes que ve es reeditarà el tens pols entre els comerciants de Barcelona favorables a l'ampliació horària en diumenge i els contraris a aquesta obertura o que com a màxim consenten l'acord horari instaurat l'estiu passat (de 10.00 a 18.00 hores). Una contesa que haurà de decidir quin és el mapa comercial de la ciutat per al 2015 i que ja té algunes dades que apunten a una altra falta de consens. La Fundació Barcelona Comerç va presentar ahir un estudi dut a terme entre uns 500 associats dels 16 eixos comercials de barris de tot Barcelona que representa, on gairebé el 70% d'enquestats (obrin o no) consideren que l'horari imposat els diumenges de l'estiu passat era adequat. Solament un 9,5% els ampliaria. Amb aquestes dades a la mà i la tesi que la mesura «no ha tingut l'impacte esperat», la fundació anirà a negociar un nou calendari continuista. Per contra, els 11 eixos (més turístics) aglutinats a Barcelona Oberta van posar en dubte la representativitat de la mostra i van avançar que la seva postura rotunda serà esgarrapar un horari més generós.

El comerç tradicional que simbolitza Barcelona Comerç va esgrimir altres dades per argumentar una certa punxada de l'experiment d'aquest últim estiu, quan al juliol i l'agost es va permetre obrir als establiments de les zones més turístiques fins a mitja tarda. Van comptabilitzar un 40,3% d'obertures als eixos amb dret a fer-ho, encara que la xifra inclou forns i floristeries que obren qualsevol diumenge. Segons les seves xifres, la facturació va ser el 4% més baixa que la mitjana de tota la setmana. Una tercera part ho va considerar poc rendible, davant la mateixa proporció que va opinar el contrari i també un terç que va assegurar que no havia notat «un impacte rellevant».

SENSE DADES GLOBALS / No obstant, l'informe -que dirigeix Esade i en què participen l'ajuntament i la Generalitat- no inclou la casuística d'alguns eixos on més botigues van aixecar la persiana. I encara que el sondeig trimestral és una eina vàlida de revisió de l'evolució comercial de Barcelona, els associats en la xarxa Barcelona Oberta lamenten que en aquest cas aprofundeixi en la qüestió dels festius, sense representativitat suficient. El president de Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, va avançar que en la pròxima enquesta hi inclourien almenys el carrer de Pelai i la Rambla de Catalunya per aconseguir més rigor. I Gabriel Jené, de l'altre bàndol, va reivindicar formar part completa de la radiografia comercial que subvenciona l'Administració.

Notícies relacionades

En el marc dels punts a favor i en contra d'augmentar la liberalització, Gasca va apuntar també que l'ampliació horària d'aquest estiu no s'ha saldat amb més contractacions, ja que el 86,8% dels que van obrir van apostar per reorganitzar la plantilla. Només el 5,9% ho van fer amb treballadors eventuals.

Va conclore que «la ciutat és per al barceloní» i que no ha de ser modelada «a mida del turista», que passa diversos dies a Barcelona i no necessita anar de botigues els diumenges a la tarda. L'horari principalment matutí d'aquest any és defensat pel seu col·lectiu perquè apunta a excursionistes i creueristes, però no atrau el comprador local i per tant no altera els seus hàbits de consum. Per contra, a Barcelona Oberta creuen que la fórmula de l'estiu passat és del tot insuficient, i desaprofita l'«oportunitat turística», ja que els viatgers prefereixen fer altres activitats els festius al matí. Defensaran l'obertura cada diumenge de Setmana Santa a Tots Sants, en horari d'11.30 a 20.30 hores, encara que sigui de forma escalonada. Per a Gasca, faran falta dos anys més de proves per veure si l'assumpte és o no rendible.