MERCÈ 2014

La Mercè comença defensant l'Estat de benestar, la solidaritat i el dret a decidir

La veterana activista i exregidora de l'ajuntament Núria Gispert ha llegit el pregó

Núria Gispert pronuncia el pregó de les festes de la Mercè al Saló de Cent.

Núria Gispert pronuncia el pregó de les festes de la Mercè al Saló de Cent. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Les festes de la Mercè de Barcelona han començat aquest divendres amb el pregó de l'activista i exregidora de l'ajuntament Núria Gispert, que ha demanat a la ciutadania que s'impliqui en el voluntariat, després que l'alcalde, Xavier Trias, hagi defensat el dret a decidir. Trias ha destacat davant d'unes 450 persones al Saló de Cent de l'ajuntament la importància d'aquesta edició de la Mercè, que se celebra "després que a la Diada el món hagi tornat a percebre la voluntat dels catalans i les catalanes de decidir el seu futur".

La que va ser regidora a la ciutat des del 1979 fins al 1995 --primer, del PSUC, i després, del PSC-- Núria Gispert, ha repassat la història de Barcelona i de la democràcia a través de la seva pròpia, que ha estat sempre lligada amb el voluntariat i amb la defensa dels drets dels ciutadans i de la igualtat. Gispert ha criticat que la crisi ha suposat un pas enrere en l'Estat de benestar i ha demanat que les administracions treballin amb les entitats per millorar les condicions de vida dels ciutadans: "No podem deixar les persones a la vorera", ha afegit.

Notícies relacionades

També ha defensat que les persones són el potencial de les ciutats, i ha ressaltat que les administracions han de ser transparents i tenir en compte l'opinió ciutadana: "Si convé, s'ha de consultar; si convé, s'ha de negociar; s'ha d'escoltar la veu de la ciutadania". La que va ser presidenta de Càritas a Espanya del 2002 al 2004 ha demanat als ciutadans "que s'impliquin en el món de les entitats i del voluntariat: sempre ha quedat demostrat que som un país solidari". "Aquest país té una capacitat de treball important, té una xarxa de voluntariat, d'entitats i de persones que treballen en benefici dels altres, dels nens, de la gent gran, de les persones en risc d'exclusió social i en molts altres camps", ha assegurat. Després de repassar la situació durant la dictadura franquista, ha desitjat que "aquestes paraules serveixin a les noves generacions per reflexionar i valorar més les situacions de pau i democràcia", i ha qualificat Barcelona de ciutat acollidora amb majúscules.

Trias ha confessat que Gispert li ha "tocat la fibra" amb el pregó, que s'ha celebrat amb el soroll de fons de diversos manifestants que s'han congregat a la plaça de Sant Jaume per criticar el pla d'usos de Ciutat Vella i les retallades a Barcelona Televisió (BTV), entre altres qüestions. L'alcalde ha convidat els barcelonins "a pensar en el que ha dit" la pregonera i a disfrutar de la Mercè, que en aquesta edició compta amb més de 600 activitats programades i amb Estocolm com a ciutat convidada. La presidenta del Consell de la Ciutat de la capital sueca, Margareta Björk, ha ressaltat "la similitud i la gran tradició de cooperació" entre Barcelona i Estocolm, i ha descrit la Mercè com una festa prestigiosa.