exposició. LES FONTS POPULARS DE MONTJUÏC
"Baixant de la Font del Gat..."
Les fonts de Montjuïc van ser durant dècades escenari de dinars campestres i revetlles populars, el lloc al qual anaven els barcelonins a descansar i divertir-se. Una exposició evoca aquell passat no tan llunyà.
Castell de Montjuïc. De 10.00 a 20.00 hores. Entrada al castell: 5 euros. Fins al 30 de novembre.

POSTALS3 A dalt, ’Pujant a Montjuïc’, datada entre el 1910 i el 1920. A contínua-ció, fotografia de la Font del Gat, amb el seu taulell de begudes, realitzada per Josep Maria de Sagarra el 1930.I al costat d’aquestes línies, entrada al berenador de la Font d’en Conna.
Montjuïc va ser, durant dècades, el destí rural per a les escapades dominicals dels barcelonins del segle XIX. Un jardí gegant ple a vessar de fonts a les quals anava la classe mitjana i obrera de la ciutat per passejar, festejar, menjar i ballar. L'exposició Baixant de la Font del Gat. Les fonts populars de Montjuïc, que es pot visitar al castell, evoca la vida de la Barcelona de fins del segle XIX i principis del XX a través d'aquelles fonts.
La més famosa d'aquelles fontanes va ser, sens dubte, la Font del Gat. Però n'hi havia moltes altres repartides per la muntanya. Unes eren naturals, altres, canalitzades i embellides per una escultura. Eren la Font Trobada, la dels Tres Pins, la del Geperut i la del Tir, la Font d'en Conna i de Pessets, la del Parc de Baix, Vista Alegre, la Guatlla, la Mina i Satalia.
Notícies relacionadesVan ser escenari imprescindible dels moments de diversió de molts ciutadans. Els diumenges i dies festius, famílies, parelles i grups d'amics pujaven a la muntanya a fer la tradicional fontada (berenar al costat de la font), a celebrar àpats campestres i fer-hi revetlles populars, a jugar, xerrar o fer-se carícies furtives. En les més enjardinades s'hi celebraven casaments, batejos i comunions. Les més ocultes per l'espessor es van convertir, en els primers anys del franquisme, en lloc de trobada per a reunions clandestines de dissidents.
A través de fotos i il·lustracions, textos i efectes sonors, l'exposició proposa un viatge sensorial a aquell passat no tan llunyà. Les fotos són de pioners del fotoperiodisme com Josep Brangulí, Frederic Ballell, Carlos Pérez de Rozas, Lucien Roisin i Pau-Lluís Torrents. Els dibuixos, de Lola Anglada i Pau Febrés Yll.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia