Els perjudicats

Ciutat Vella s'aixeca contra un nou hotel

Els veïns s'oposen a un establiment de 99 llits al Rec Comtal

Solar propietat de Núñez i Navarro amb llicència d’activitat i permisos d’obra en regla per aixecar un hotel de 99 habitacions a Ciutat Vella, contra el qual els veïns s’han organitzat.

Solar propietat de Núñez i Navarro amb llicència d’activitat i permisos d’obra en regla per aixecar un hotel de 99 habitacions a Ciutat Vella, contra el qual els veïns s’han organitzat. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

L'atipament dels veïns de Ciutat Vella del turisme «depredador», el que els «ofega» i «expulsa», no és un fenomen nou. Expressions com la «parctematització» que experimenta el centre històric de la ciutat ja són d'ús quotidià entre els (cada vegada menys) habitants d'un districte que s'emporta la pitjor part de la presència massiva d'estiuejants

-que ja no ho són, perquè la seva presència és una constant- a la Barcelona de moda. La dels 27 milions de turistes anuals. «Ciutat Vella concentra el 26% de les places hoteleres de la ciutat mentre representa només un 4,58% de la superfície de Barcelona», apunta Maria Mas, portaveu de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. La gota que ha fet vessar el got de la paciència dels residents del Casc Antic ha estat l'inici de les obres d'un hotel de 99 habitacions al carrer del Rec Comtal.

Les alarmes les van fer saltar fa tres mesos els veïns més pròxims al solar, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, quan van veure que hi entraven les màquines, explica Sara Tamayo, arquitecta tècnica i veïna. Al veïnat sabien que al solar s'hi havia projectat des de fa anys un hotel, concretament des de la modificació del PERI del 2007, que va incloure en el terreny un allotjament, però feia tant de temps que estava parat que no es pensaven que la idea encara seguís viva. «Estàvem molt ocupats amb l'hotel del Palau, però, un cop superat tot allò, ara ens centrarem amb totes les nostres energies a parar aquest», adverteix Mas [la demanda per la qual Millet va trepitjar fugaçment la presó va ser interposada per aquest tenaç veïnat].

El principal argument que esgrimeixen per sustentar la seva oposició és la saturació. En una població de poc més de 100.000 veïns comparteixen espai amb 18.000 llits d'hotel -segons dades del mateix gremi- i, calculen, fins a 8.000 pisos turístics (només 600 són legals). És a dir, comptant dues persones per pis turístic, en temporada alta, una de cada tres persones al districte seria turista. «I estem parlant d'un hotel de 99 habitacions dobles, és a dir, de gairebé 200 places», afirma Tamayo sobre el futur allotjament, promogut per Núñez i Navarro, que ja disposa de tots els permisos necessaris. Urbanisme va donar una llicència d'obres el juliol del 2013 per a un hotel de tres estrelles compost per dues plantes subterrànies, planta baixa, sis plantes de pis i una setena reculada per a espais comuns (piscina i instal·lacions). Una cosa que als contraris al projecte els resulta «inadmissible». Es van reunir unes 200 persones en la primera assemblea realitzada per preparar la campanya d'oposició veïnal, que intensificaran després de l'estiu.

¿Interès general?

Notícies relacionades

Al marge de la pressió ciutadana (diverses finestres del barri ja llueixen pancartes contràries al futur hotel), la Xarxa Veïnal no descarta lluitar també per la via legal. «El canvi del PERI del 2007 no és clar. Una reordenació urbanística s'ha de basar en l'interès general. ¿Quin és l'interès general de planificar un altre hotel a Ciutat Vella?», es qüestiona Enric Mir, un altre activista.

Segons fonts municipals, encara que la llicència es va vehicular en el marc de la normativa anterior al pla d'usos del 2010, el d'Itziar González -el del 2005 no obligava a rescatar llits hotelers per obrir-ne de nous-, han treballat amb el propietari per  «concretar les cessions de vivenda de protecció i d'espais lliures i l'encaix del projecte arquitectònic amb els voltants», «per fer-lo més amable i integrat i perquè l'impacte sigui el mínim possible».