L'ENTORN MÉS ROMÀNTIC

Una nit sota les estrelles

Les peticions de mà són habituals en els sopars culturals que convoca l'Observatori Fabra als seus jardins amb espectaculars vistes sobre la ciutat

La terrassa a l’entrada del Palau de la Música acull concerts a l’aire lliure des de les set del vespre.

La terrassa a l’entrada del Palau de la Música acull concerts a l’aire lliure des de les set del vespre. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
C. S.
BARCELONA

Un comensal li va demanar fa dues setmanes al maître que coordina els sopars a l'Observatori Fabra si podia fotografiar just el moment en què li demanaria matrimoni a la seva companya de taula. «Que a la foto es vegi la cara que fa quan vegi l'anell», va concretar el nòvio.

Les impressionants vistes de Barcelona de nit des de la serra de Collserola, el so del cor de grills, la majestuositat del centenari edifici de l'observatori astronòmic i les ombres del bosc que envolten les taules generen un ambient propici per a una nit inoblidable, cosa que fa que sigui l'entorn elegit per a moltes peticions de mà.

«Cada vegada és més habitual. Tenim moltes anècdotes. Una vegada a un senyor, amb els nervis, li va caure l'anell, que es va colar per una ranura de la tarima. La vam aixecar, però no el vam trobar», explica Eulàlia Armengol, directora de Sternalia, empresa que organitza Sopars amb estrelles de juny a setembre. Aquestes trobades, a les quals ja han assistit 50.000 persones, combinen la divulgació científica amb el sopar, amb una visita guiada al museu i a la biblioteca i una observació de Saturn i de Júpiter a través d'un preciós telescopi del 1904.

«Un nòvio ens va dir que amaguéssim l'anell dins d'una mousse. M'hi vaig negar. Massa arriscat. Imagina't si se l'arriba a empassar», recorda Armengol. Aquests sopars també acullen celebracions de bodes de plata i d'or. «És molt emocionant veure una parella gran agafada de la mà», assegura.

Notícies relacionades

La humitat i el descens de temperatura s'incrementa en el transcurs de les hores. Per això, els organitzadors disposen de mantes per a qui en sol·liciti. «La logística és complicada perquè per assistir cent comensals es necessita un equip de 25 persones, entre tècnics d'il·luminació, cuiners, cambrers, astrònoms i monitors, que solen ser estudiants de física. Ha de funcionar com un rellotge suís», afegeix.

El problema d'aquests llocs antics és que no estan preparats per acollir un restaurant. Quan fa 11 anys van començar els sopars no hi havia ni cuina ni electricitat a l'exterior. La inversió és alta. Per això des de fa cinc anys l'Obra Social La Caixa impulsa els Sopars amb estrelles, que aquest any coincideixen amb la commemoració dels 250 anys de la fundació de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, propietària de l'Observatori Fabra. La conferència inaugural va anar a càrrec de Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya. Es va basar en efemèrides de Barcelona. «L'any més càlid va ser el 2006, i el més plujós, 1971. El mes més fred, el febrer del 1956 (-2,6º), i el més càlid, l'agost del 2003», va enumerar.(-2,6º), i el més càlid, l'agost del 2003»