LES CONSEQÜÈNCIES D'UN DESALLOTJAMENT

Cara i creu de Can Vies

Dos cotxes i diversos contenidors cremen en els xocs entre 500 manifestants i els Mossos

Una cadena humana pacífica comença a desenrunar l'edifici enderrocat hores abans de nous disturbis

PROTESTES 3 A lesquerra, La manifestació, i a la dreta, policies de paisà semporten un detingut.

PROTESTES 3 A lesquerra, La manifestació, i a la dreta, policies de paisà semporten un detingut. / CARLOS MONTAÑÉS

5
Es llegeix en minuts
C. MÁRQUEZ / A. BAQUERO / T. SUST
BARCELONA

Cara i creu. Al matí, desenrunament pacífic. A la nit, una altra jornada de disturbis. Dissabte va començar amb les imatges més positives que ha registrat Can Vies des del seu desallotjament, dilluns passat. Mig miler de persones van anar a retirar pedres amb la vista fixada a reconstruir l'edifici. El dia va acabar amb una situació caòtica al Raval, la Rambla i la plaça de Catalunya, on manifestants, mossos i turistes es van anar entrecreuant, van cremar dos cotxes i diversos contenidors, i hi va haver almenys quatre detinguts. També hi havia mig miler de persones protestant, però és més que probable que no fossin les mateixes del matí.

La manifestació convocada a les set de la tarda a la plaça de la Universitat va sortir més tard. Unes 3.500 persones van recórrer la ciutat fins a la Rambla del Raval canviant de ruta constantment. No hi va haver conflicte fins que la manifestació va arribar a la Rambla, on furgonetes dels mossos bloquejaven el pas. Quan els dos grups anaven a xocar, la policia es va enretirar a un costat per dirigir la protesta cap a Colom. Hi va haver tensió però no enfrontaments. Al cap d'una estona, ja amb molta menys gent -unes 500 persones-, la manifestació va tornar enrere i va començar a cremar contenidors i després, dos cotxes i algunes motocicletes. A la rambla del Raval hi va haver destrosses, així com a la Rambla. La manifestació va arribar a la plaça de Catalunya i llavors els turistes ja feia hores que s'havien mig integrat en el conflicte. Uns corrien, d'altres es feien fotos davant dels contenidors en flames. Sven, un jove alemany despistat, preguntava on era la platja.

A les onze de la nit tocades, uns quants centenars de manifestants van començar a caminar per la Gran Via en direcció a la plaça d'Espanya, és a dir, a Sants. Els Mossos van tallar la protesta a la Gran Via amb Rocafort i van bloquejar un centenar de joves, als quals van obligar a identificar-se per poder abandonar el lloc.

CASCOS GROCS / El matí a Can Vies havia estat una explosió d'emocions. La convocatòria era a les deu del matí a Can Batlló, on es guarden moltes de les eines que durant les últimes setmanes es van anar traient de Can Vies en previsió del desallotjament que s'acabaria produint dilluns passat. En processó, amb un casc groc i els càntics que fa una setmana que passegen pel barri, van arribar a l'edifici del carrer dels Jocs Florals. Aquí es va demostrar el fruit de les negociacions entre el Centre Social de Sants i l'Ajuntament de Barcelona, ja que la policia va deixar que els xavals franquegessin la barrera de seguretat que TMB, propietària de l'immoble, va col·locar la nit abans per curar-se en salut en cas que algú resultés ferit en l'intent de tornar a aixecar l'edifici. Els dos agents de la Urbana que custodiaven de manera simbòlica el lloc es van retirar a la plaça de Sants, no sense abans preguntar què pensàven fer amb la runa. Poc abans que comencés la reconstrucció, el cap de guàrdia dels Bombers va alertar els joves  que l'estructura de la finca havia quedat malmesa per l'urpa de l'excavadora que va ser incendiada dimarts. Ho va desmentir després un portaveu del col·lectiu, que va citar arquitectes que col·laboren amb ells per afirmar que l'estructura no corre perill.

GANES DE REBAIXAR LA TENSIÓ / Fins a tal punt es va mastegar que la voluntat municipal era tenir la festa en pau, que fins i tot es va permetre que es formés una cadena humana, que no estava prevista, que va traslladar runa des del símbol okupa fins a la seu del districte de Sants, a uns 600 metres del lloc. Un responsable de la policia local confirmava que farien els ulls grossos sempre que no hi hagués llançament de pedres. Resultava d'allò més cridaner contemplar com els amics de Can Vies s'anaven passant roques de totes les mides pel carrer de Sants, tallat per la celebració de la fira d'entitats.

Al centre social s'hi va treballar a preu fet fins que va arribar l'hora d'anar a la manifestació. Uns polien totxos que es poguessin tornar a aprofitar, d'altres anaven traient runa. Un treball en equip àgil i ràpid que ja voldrien obres interminables com la Sagrada Família. Hi havia repartiment d'aigua, un menjador improvisat una mica més amunt, lluny de la pols, música per amenitzar la jornada laboral i flors, moltes flors, que es van col·locar sobre l'excavadora que ja s'ha convertit en l'emblema del que, ja admeten tots, fins i tot l'alcalde, que va ordenar aturar l'enderroc, no hauria d'haver passat mai, almenys encara.

Notícies relacionades

S'espera que la negociació es mantingui, de manera molt discreta, durant els dies vinents. És difícil apostar quin serà el pròxim pas a fer, però és probable que els joves puguin accedir, si no ho han fet ja la nit passada, al número 40 de Jocs Florals, la finca també ocupada que segueix dreta perquè comparteix façana amb una vivenda i requeria un enderroc manual. Si Can Vies pot tornar a existir, és probable que a mitjà termini, quan l'emprenyada dels uns i l'ensurt dels altres hagi passat, pugui començar a parlar-se d'un trasllat per fer efectiu el pla municipal: zona verda. Un altra cosa serà, encara que es trobi un emplaçament adequat, acordar el tipus de gestió. L'ajuntament pot cedir un espai, però en voldrà controlar, ni que sigui subtilment, l'ús. Can Vies per aquí no hi passarà.

Ahir, 20 detinguts en dies anteriors van passar a disposició judicial. Van quedar en llibertat 19 d'ells, encara que amb la prohibició expressa de participar en noves manifestacions. El jutge va decretar per a l'altre presó eludible amb una fiança de 10.000 euros.

Temes:

Can Vies