una veïna de sant andreu... Montse Puga, actriu

"La meitat de la casa era l'obrador de la xocolata Sitjà"

Nico Robin, el personatge de la sèrie manga 'One Piece' (Boing), parla castellà gràcies a la veu de Montse Puga, l'actriu que per a molts altres nens, a la Catalunya dels 90, va ser també una fita. Aquesta oriünda i veïna de Sant Andreu era Noti Press, al Club Super3.

Ramon Batlle, 39 «Només nenes i tot en castellà»L’ACTRIU MONTSE PUGA, QUE TAMBÉ HA TINGUT LA SEVA INTERVENCIÓ A LA SÈRIE ’LA RIERA’ (TV-3), VA ESTUDIAR A L’ESCOLA FEDAC DE SANT ANDREU

Ramon Batlle, 39 «Només nenes i tot en castellà»L’ACTRIU MONTSE PUGA, QUE TAMBÉ HA TINGUT LA SEVA INTERVENCIÓ A LA SÈRIE ’LA RIERA’ (TV-3), VA ESTUDIAR A L’ESCOLA FEDAC DE SANT ANDREU / ISABEL MESTRE

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Les revetlles al barri, sobre les llambordes que alguns carrers d'aquesta ciutat han sabut recuperar, formen part de la dolça infància de Montse Puga al seu Sant Andreu de tota la vida. «Els que hem nascut i hem viscut sempre a Sant Andreu, diem molt aquesta expressió, perquè ens agrada: sóc de Sant Andreu de tota la vida», puntualitza l'actriu que dóna veu al membre dels Pirates del Barret de Palla, Nico Robin, personatge de la televisiva sèrie One Piece (Boing).

Si la seva infància va ser dolça, encara ho van ser més els seus orígens. Al mateix lloc on resideix actualment, encara que en una estructura transformada arquitectònicament, els seus avis materns fabricaven xocolata i va venir dolça. «La meitat de la casa era l'obrador de la xocolata Sitjà, on també feien el vi», explica la néta. «La vivenda, una casa de poble on s'entrava des del carrer del Doctor Santponç, tenia un gran pati interior, en el qual els meus dos germans i jo jugàvem amb els nostres cinc cosins», rememora. «A més de l'obrador, a casa també hi havia hagut una botiga de comestibles; per això coneixíem i ens coneixia tanta gent al barri», afegeix Puga.

L'excursió a Barcelona

Les interminables hores jugant al pati d'aquella gran casa familiar -«el convertíem en un enorme vaixell», explica- alternaven amb les jornades a l'esplai de Sant Pacià. «També anàvem a veure teatre. El meu avi patern dirigia al teatre Els Lluïsos de Sant Pacià, on el meu pare tocava el piano i la meva mare també feia teatre», comenta  l'actriu. Joc, esplai i teatre condensaven la vida de Montse Puga a Sant Andreu. «La primera vegada que vaig anar a Barcelona, recordo que vaig demanar permís per poder-hi anar i el que vaig fer va ser pujar al tròlei, l'únic autobús que llavors hi havia de Sant Andreu a la plaça de Catalunya», declara. «Quan vaig arribar allà, vaig sortir, vaig anar a mirar El Corte Inglés i vaig tornar. Se'm va fer tot molt gran», recorda la veïna de Sant Andreu.

«Amb la família, anàvem a la platja de la Barceloneta, pujàvem a Las Golondrinas, passejàvem per la Rambla i entràvem a berenar a les granges del carrer de Petritxol», explica.

La resta del temps, la seva vida transcorria entre pastorets, sarsueles i assajos de teatre, dels seus familiars o d'ella mateixa. Envoltada d'un planter d'actors d'aquest nivell, no era gaire difícil que sentís l'afició per l'espectacle. «Hi havia i encara hi ha una gran quantitat d'entitats i de teatres que promouen aquest art, com La Lira, l'Ateneu, Els Lluïsos, el Casal, els Catalanistes, els Pares, el Centre Cívic, o el Sant Andreu Teatre (SAT), l'únic teatre municipal del districte, i d'aquesta ciutat», assenyala l'actual gestora del Sant Andreu Teatre. «A la mostra de teatre amateur del SAT (del gener al març) seguim comprovant que a Sant Andreu l'afició teatral encara és molt gran», afegeix l'actriu.

Montse Puga era Vicenta Cardona, la perruquera a El cor de la ciutat (TV-3), personatge que va interpretar quan ja estava embarassada del seu fill Mizar, el nen que porta «el nom d'una de les dues inseparables estrelles que dibuixen a l'univers la cua de l'Óssa Major», explica l'actriu. El naixement de Mizar va propiciar un canvi en la trama de la sèrie de Televisió de Catalunya, i en la vida de Montse Puga. «Va ser quan em vaig acostar al SAT, que és al costat de casa, i em vaig oferir com a aprenent en la gestió teatral. I des de l'any 2003, ja no m'he mogut», explica.

El joc del picaporta

Des del 2008, la productora de Puga, N54 Produccions, és l'encarregada de la gestió del Sant Andreu Teatre. Un espectacle de titelles en el qual l'actriu dóna veu i moviment al Petit Príncep és la primera producció del SAT, que des del novembre passat està de gira. Puga, que va fer La Ronda dirigida per Mario Gas i Antaviana amb Dagoll Dagom, també ha doblat actrius com Bridget Fonda, Emma Thompson o Jacqueline Bisset.

Notícies relacionades

Com passava quan era petita, en què tota la seva vida es movia pràcticament sense sortir de Sant Andreu, ara també té vida familiar i feina al barri. Als seus carrerons de cases centenàries, hi ha una curiosa afició que comparteix amb el seu fill. «Juguem a veure qui troba més picaportes d'aquells que servien per trucar a les portes quan no hi havia timbres. Moltes cases de Sant Andreu encara els conserven, i nosaltres ens divertim trobant-los», explica Puga.

Aquesta veïna només lamenta una cosa del seu barri: «Que no recuperi el cine a la seva rambla i que Can Fabra no cedeixi un espai als escoltes de Jaume I que van al cau», diu. Són les seves petites reivindicacions per a aquest Sant Andreu que s'emporta a tot arreu.