reCuPEració arquitectÒnica d'una obra emblemÀtica

El tresor de Sant Pau

El conjunt modernista més important d'Europa acull centres de les Nacions Unides i de l'OMS

El recinte de Domènech i Montaner programa visites gratuïtes del 25 de febrer al 16 de març

Visita al Recinte Modernista de Sant Pau, que ha estat restaurat i pròximament s’obrirà al públic. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

Després de quatre anys d'obres de restauració, el preciós conjunt arquitectònic de l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau iniciarà del 25 de febrer al 16 de març, d'onze del matí a sis de la tarda, 20 jornades de portes obertes perquè els barcelonins puguin accedir sense pagar entrada a l'obra magna de Lluís Domènech i Montaner, que ocupa una superfície de 13 hectàrees ­corresponents a nou illes de l'Eixample.

La inauguració oficial del recinte modernista més important d'Europa, Patrimoni Mundial de la Unesco des del 1997, se celebrarà el dilluns dia 24, 84 anys després que el rei Alfons XIII assistís a l'obertura d'un centre sanitari únic al món el 16 de gener de 1930. Aquell dia feia set anys de la mort de l'arquitecte que el 1902 va iniciar aquesta construcció titànica, que va haver d'acabar el seu fill Pere Domènech a causa de la seva mort el 1923.

INVESTIGACIÓ / El recinte amb tanques és avui un actiu campus destinat al coneixement, a la innovació, a l'educació i a la investigació, que acull set organismes institucionals: l'Institut de la Universitat de les Nacions Unides sobre Globalització, Cultura i Mobilitat (UNU-GCM), Casa Àsia, l'Institut Forestal Europeu (EFI), l'oficina del Programa de Perfils de Ciutats Resilients de l'ONU-Habitat, la Global University Net­work for Innovation, el Global Water Operator's Partnerships Alliance i la seu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dedicada a l'anàlisi comparada de la millora del rendiment de sistemes sanitaris públics. A més a més, compta amb un centre de reunions dins del Pavelló de l'Administració, l'antiga recepció de l'hospital, amb auditoris d'espectaculars sostres de ceràmica vidrada que albergaran actes científics i culturals, conferències, recitals i festivals.

«No som un museu, però el patrimoni arquitectònic i artístic de Sant Pau és importantíssim i la institució hospitalària compta amb més de 600 anys d'història. Per això l'obrim al públic i l'activitat de les institucions confluirà amb les visites de manera organitzada», assenyala Mercè Beltran, coordinadora del Programa Cultural i Comunicació del Recinte Modernista.

Els 12 pavellons amb grans finestrals, mosaics, capitells i mènsules de pedra es van concebre de forma aïllada i es van destinar a diferents especialitats mèdiques dins d'una ciutat enjardinada amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts. En aquests moments queden quatre pavellons per restaurar, encara pendents d'uns ingressos que a partir del març augmentaran gràcies als usos turístics.

La ubicació de Sant Pau és especialment estratègica, ja que a la seva porta arriba l'avinguda de Gaudí, l'artèria que uneix la gran obra de Domènech i Montaner amb la Sagrada Família, l'edificació més significativa d'Antoni Gaudí, el seu alumne més avantatjat, tant que durant anys ha fet ombra al mestre.

En aquest conjunt modern, funcional i bellíssim es van conjugar una sèrie de circumstàncies extraordinàries: una donació econòmica faraònica per part del banquer Pau Gil, l'auge del modernisme català i l'entrega d'un arquitecte visionari al crear un hospital dividit en pavellons connectats entre si per passadissos subterranis.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és una de les institucions més arrelades de Barcelona. Es va fundar el 1401 en un edifici gòtic dins de les muralles de la ciutat després de les plagues de fam i pesta que es van produir a finals del segle XIV. D'allà es va traslladar el 1930 al recinte modernista on des del 2009 l'arquitecte Frederic Crespo ha estat coordinant la restauració. «Els grans problemes han sigut que el finançament mai ha estat clar, hem avançat a mesura que hem tingut mitjans, i els danys que la humitat ha fet als pavellons», resumeix Crespo.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat