INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL PER A LES FESTES DE SANTA EULÀLIA

El robot més eixerit

CosmoCaixa Barcelona mostra aquest cap de setmana un androide que esquiva obstacles,

reconeix veus i cares, i transporta objectes

Estudiants atents 8 Visita d’una classe a CosmoCaixa, on va conèixer ahir les habilitats de Reem-C.

Estudiants atents 8 Visita d’una classe a CosmoCaixa, on va conèixer ahir les habilitats de Reem-C. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

CosmoCaixa Barcelona aporta el seu granet de sorra a les festes de Santa Eulàlia organitzant aquest cap de setmana dues jornades gratuïtes de portes obertes perquè els barcelonins tinguin l'oportunitat de conèixer Reem-C, un robot bípede humanoide, capaç d'interactuar amb qui se li acosti i pensat per ser plataforma de recerca robòtica amb destinació a universitats i laboratoris.

És un robot de la mida d'un adult amb els seus 1,65 centímetres d'altura i 80 quilos de pes, amb veu metàl·lica, complexió masculina i llavis gens carnosos que s'il·luminen quan parla. Exhibirà en diverses sessions als visitants les seves destreses parlant 30 idiomes, esquivant obstacles i reconeixent veus i cares.

També mostrarà la seva desimboltura aixecant, suportant i transportant objectes de fins a 10 quilos amb les dues mans de només tres dits, cosa que el converteix en l'androide més robust de la seva categoria. «El pròxim Reem naixerà probablement el 2015, ja amb cinc dits», explica el tècnic alemany Sammy Pfeiffer, de l'àrea d'aplicacions informàtiques de Pal Robotics, una empresa catalana amb una plantilla de 35 persones d'11 nacionalitats. Entre ells una enginyera russa, ja que una universitat de Moscou va encarregar un Reem amb trets facials russos, com la pell blanca.

Qualitat de vida

Reem-C s'avança a un futur pròxim en què els humans viuran acompanyats de criatures mecàniques. «Està enfocat a la robòtica de servei. Ajudar les persones en allò que més costa o molesta fer. La seva missió és millorar la qualitat de vida», assegura Francesco Ferro, directiu de Pal Robotics.

Ferro recorda que una rentadora, al capdavall, és un robot. «Molta gent es va posar en contra seu quan va començar a comercialitzar-se. Protestaven perquè treia llocs de treball. ¿I avui, qui pot passar sense?», planteja el directiu.

Reem-C és una interessant aportació en el terreny de la intel·ligència artificial i un pas endavant de Pal Robotics, que abans va crear els seus germans grans Reem-A i Reem-B, que es movia amb rodes. Aquest últim acompanyarà el petit en les seves exhibicions a CosmoCaixa. Tots dos coincideixen en expressions gestuals i moviments suaus programats per generar empatia. Encara que als enginyers l'experiència els diu que la presència d'un robot, d'entrada, intimida.

Notícies relacionades

La fitxa tècnica de Reem-C impressiona. Els graus de llibertat de moviments són 44, entre ells sis per cama i set per braç. Pot caminar 1,5 quilòmetres per hora però no córrer. Reconeix l'entorn on es troba al traçar un mapa mental amb les coordenades de l'espai.

Està programat per interactuar amb les persones i reconèixer els objectes que té a l'abast. Però el tret que el fa fort és que pot estar-se operatiu durant sis hores, i en complet moviment, tres, gràcies al seu sistema de bateries que amaga a l'esquelet de cables.