EL LLEGAT D'UN LOCAL HISTÒRIC

Els fills de la Canuda

El gran fons de llibres antics que omplien la desapareguda llibreria del Gòtic fa possible l'obertura de dos nous establiments

El cartell 8 La llibreria Aquitània anuncia la seva pròxima obertura al carrer de València,160, a prop de Villarroel.

El cartell 8 La llibreria Aquitània anuncia la seva pròxima obertura al carrer de València,160, a prop de Villarroel. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Els centenars de caixes plenes de llibres usats i antics procedents del gran fons editorial de la Llibreria Canuda, tancada recentment, s'han repartit en tres parts, i dues han anat a parar a dos nous locals que obriran ben aviat a Barcelona. Un, anomenat Aquitània, està situat al carrer de València amb Villarroel, i el segon està en negociacions per instal·lar-se al carrer de Bruc amb Consell de Cent.

Tots dos estan regentats per persones que van treballar a la botiga del carrer de Canuda. El local situat des de 1947 al costat de l'Ateneu Barcelonès va abaixar la persiana el novembre passat per la pujada del lloguer afectat per la llei d'arrendaments urbans, que el 2014 posa fi als lloguers de renda antiga en espais comercials. A l'edifici ja han començat les obres per reformar-lo com una gegant sucursal de la marca de roba Mango.

Pere Anton Torres obrirà al febrer la llibreria Aquitània, que es nodrirà d'«una petita part» del fons bibliogràfic de la Canuda. Torres és nebot de Santiago Mallofré, el propietari de la Llibreria Canuda, l'històric punt de venda de llibres de segona mà més gran d'Espanya. «Aquitània és la continuació natural de Canuda», argumenta Torres, dins del seu nou local, que en aquests moments s'està pintant. El seu objectiu és ampliar el fons de llibres de segona mà comprant-ne lots a particulars.

El Siglo de Sant Cugat

No obstant, la partida més voluminosa, amb 100.000 llibres, ha estat adquirida per la llibreria El Siglo de Sant Cugat, un establiment de 800 metres quadrats inaugurat el 2006 especialitzat en llibres de segona mà d'història, geografia, mecànica, narrativa, poesia, teatre, cuina, fotografia, cine, art, arquitectura, biografies, religió, joieria, esports i decoració. La seva peculiaritat és que obren els divendres, dissabtes i diumenges.

A les persianes de l'antiga Canuda destaca un cartell que diu que ja està bé de «necrofília», que és l'atracció per la mort o per algun dels seus aspectes. El text prossegueix amb aquestes paraules: «La Llibreria Canuda no es pot perdre. Ho traslladem tot, des de llibres fins a mobles, al Mercantic de Sant Cugat». L'afirmació de «tot» no és certa, perquè part del fons s'ha distribuït per nodrir les altres dues noves llibreries.

Notícies relacionades

El Mercantic és propietat de la societat que regenta la llibreria El Siglo. Es tracta d'un mercat d'antiguitats ubicat des del 1992 en una cèlebre fàbrica de ceràmica de Sant Cugat. És un lloc destinat als amants del col·leccionisme, i allà han anat a parar les prestatgeries i els mobles de Canuda.

A Facebook, Torres ha obert una pàgina titulada Nova Llibreria Canuda«M'encarregava de la web de Canuda i ara des d'aquesta adreça vaig explicant com avança la pròxima inauguració del carrer de València que seguirà amb el mateix esperit», explica el llibreter, que a internet no para de rebre condols pel tancament del local del barri Gòtic.