ASSEMBLEA GENERAL A BARCELONA

Mediterrani sostenible

La xarxa Medcities/Medcités canvia el seu estatus jurídic i acull 19 nous membres

ACTE INAUGURAL. La presentació es va celebrar a la Casa Llotja de Mar

ACTE INAUGURAL. La presentació es va celebrar a la Casa Llotja de Mar / JUAN PEDRO CHUET-MISSE

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

Consolidació i creixement. Aquestes dues paraules van sobrevolar durant tota l'Assemblea General de Medcities/Medcités, celebrada el 21 i el 22 de novembre a la Casa Llotja de Mar (passeig d'Isabel II, 1). I és que, a més a més de l'obligat balanç de les activitats i projectes desenvolupats en l'últim període, els temes principals van ser la constitució de la xarxa com a associació amb personalitat jurídica pròpia i la inclusió de 19 nous membres.

L'acte va reunir els representants de les 27 ciutats del Mediterrani adherides a aquesta xarxa de cooperació, creada el 1991 i que té la secretaria general a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Els nous països membres i les organitzacions internacionals amb les quals treballa Medcities/Medcités també van estar representats a l'assemblea.

La primera de les dues jornades va comptar amb la presència d'Ignazio Marino, alcalde de Roma i actual president de Medcities/Medcités, i de l'alcalde de Barcelona i president de l'AMB, Xavier Trias.

En aquesta mateixa sala de la Casa Llotja de Mar, va recordar Trias, s'havia donat forma a un dels primers tractats internacionals de la història: els drets marítims i comercials que van regular el Mediterrani durant segles. «El que va ser una idea revolucionària en plena edat mitjana té encara vigència: només ajudant-nos els uns als altres avançarem», va assenyalar Trias.

L'objectiu de Medcities/Medcités és la cooperació entre administracions locals en temes relacionats amb el desenvolupament sostenible urbà, amb una especial atenció als projectes a les ciutats del sud i est del Mediterrani relacionats amb els serveis urbans en el seu sentit més ampli (residus, urbanisme, mobilitat, promoció econòmica...).

DE XARXA A ASSOCIACIÓ

Un dels primers assumptes a definir entre tots els representants de les ciutats va ser el procés per constituir formalment com a associació aquesta  xarxa. «Ha arribat el moment de reforçar aquesta xarxa donant-li un estatus legal i obrir-se a nous membres, ciutats disposades a participar en projectes de desenvolupament sostenible per millorar les seves perspectives de futur», va explicar Marino.

Antoni Vives, tinent d'alcalde de Barcelona i vicepresident de l'AMB, va subratllar la importància que té «institucionalitzar» aquesta lliure associació de ciutats mediterrànies per tenir més força a l'hora de dialogar «amb altres organismes internacionals i empreses multinacionals». Així mateix, Vives va apuntar la necessitat de treballar d'una manera més estreta amb altres ens amb objectius comuns, com l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria (Ascame) i la Unió pel Mediterrani (UPM).

Notícies relacionades

L'alcalde de Roma i actual president de Medcities/Medcités, una vegada van ser acceptats 19 membres més a la xarxa, va passar el relleu a l'alcalde de Tetuan, Mohammad Idaomar. El nou president de l'ens en procés de constituir-se com a associació va destacar que un dels punts que volen potenciar és justament la preservació «de la costa i del medi marí, ja que el Mediterrani és el punt comú que uneix totes les ciutats Medcities/Medcités».

Durant el seminari, els representants de les ciutats beneficiàries dels projectes van presentar les actuacions que tenen lloc a la seva ciutat. «Amb les noves incorporacions, hi haurà moltes oportunitats, com per exemple les relacions bilaterals, però també la cooperació global. Pel que fa al finançament, hem de trobar noves fonts externes i avançar en les internes», va explicar el secretari general de Medcities/Medcités i delegat de Programes de Desenvolupament Urbà de l'AMB, Joan Parpal.