REHABILITACIÓ ARQUITECTÒNICA

L'antic edifici de Caja Madrid a la Diagonal s'obre a la ciutat

El carrer entra a l'immoble i l'immens 'hall' es converteix en una plaça pública

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

L'edifici de Caja Madrid construït el 1992 per l'estudi Fargas&Tous al vessant de la muntanya de la Diagonal va ser adquirit fa tres anys pel fons d'inversió alemany Deka-Immobilien Europa. Durant els dos últims anys, l'arquitecte Jordi Badia s'ha encarregat d'adaptar el disseny original de l'immoble, ara anomenat Alta Diagonal, a un concepte més obert al transformar l'immens 'hall' en una gran plaça pública.

La inversió en la remodelació puja a 14 milions d'euros destinats a millorar la sostenibilitat de l'edifici, el seu sistema elèctric i hidràulic, a més de modernitzar el seu aspecte i aconseguir un estalvi energètic. Ara, la nova entrada és un gran portal que aïlla el recinte del soroll de la ciutat als que accedeixen al seu interior, on hi ha una cafeteria oberta al públic, racons amb cadires i un espai enjardinat.

Notícies relacionades

Badia explica que l'edificació tenia alguns problemes per solucionar. "La maquinària de climatització havia quedat obsoleta i l'acumulació de volums al 'hall' no permetia disfrutar de l'espai. Hi havia, fins i tot, un estany d'aigua que impedia caminar", enumera l'arquitecte. La falta de llum natural i la degradació dels espais externs han estat altres dificultats superades. "El 'hall' és el més gran de Barcelona en l'àmbit d'edificis privats, recorda els de Nova York i de Londres. Per això valia la pena que el carrer entrés dins de l'edifici creant una gran i lluminosa plaça sota un sostre de vidre", considera Badia.  

L'immoble té una superfície llogable de 28.419 metres quadrats. Ja té com a residents el consolat del Japó i influents empreses, bancs i despatxos d'advocats. Entre ells, Bankia, UBS Bank, Grupo Munreco, Ribas i Associats, Gómez-Acebo & Pombo, The Boston Consulting Group, Regus, Engel & Völkers PwC.