La Casa dels Cotoners acollirà un hotel de luxe
Un grup d'inversors catalans negocien amb cadenes internacionals
L'edifici que Elies Rogent va construir a la Gran Via el 1880 es troba en obres

Un contenidor d’obres davant de la Casa dels Cotoners, divendres passat. /
La Casa dels Cotoners, construïda entre el 1880 i el 1882 per l'arquitecte Elies Rogent a la Gran Via, 670, (entre els carrers de Llúria i Bruc) ha iniciat la reforma arquitectònica per ser la seu d'un nou hotel de luxe a Barcelona. Un grup d'inversors catalans estan en negociacions amb influents cadenes hoteleres internacionals per completar un projecte que està ubicat just al costat de l'Hotel Palace, l'antic Ritz.
Les obres van començar fa un mes a l'entrada principal i en tres plantes, a l'espera que es desallotgi tot l'edifici. Actualment hi tenen el seu emplaçament l'Institut Estudis Financers de Barcelona, una escola especialitzada en formació i divulgació bancària, i l'Associació Industrial Tèxtil del Procés Cotoner (AITPA), hereva del Servei de Comerç Exterior de la Indústria Tèxtil Cotonera (SECEA), que va adquirir l'edifici el 1957. Llavors, la casa va ser rehabilitada i ampliada per l'arquitecte Nicolau Maria Rubió, que el 1917 va ser el director dels jardins públics de Barcelona i el dissenyador dels jardins del Turó Park, del Palau de Pedralbes i de Montjuïc.
LLOGUER DE L'IMMOBLE / L'AITPA no vol perdre la propietat de l'immoble neoclàssic, per la qual cosa no es tracta d'una venda sinó d'un lloguer, que s'ultimarà quan l'Institut Estudis Financers abandoni el local. L'associació cotonera encara celebra alguna junta a la casa que el burgès Miquel Boada va encarregar a Rogent, tot i que la majoria de les seves activitats són a Sabadell.
Des del mes de novembre de l'any 2010, l'AITPA forma part de La Confederació de la Indústria Tèxtil (Texfor), organització empresarial que integra les patronals del tèxtil de capçalera, com la Federació Tèxtil Sedera, amb seu al carrer de Sant Quirze, de Sabadell, on ja té les oficines. Per aquest motiu, ben aviat desallotjaran els espais que encara mantenen a la Casa dels Cotoners. Aquests solemnes salons es convertiran en restaurants, en suites i en sales de reunions del futur complex hoteler.
En un informe sobre la Casa dels Cotoners (també coneguda com la Casa del Cotó) elaborat per l'AITPA destaca la bellesa de l'escala general, construïda amb ferro, fusta, vidre i alumini. La seva peculiaritat és que no es recolza en el terra inferior, sinó que està suspesa de l'entramat metàl·lic del pis més alt de l'edifici, la qual cosa li dóna un aspecte lleuger i aeri.
Les sales reformades per Rubió perquè l'edifici de Rogent adquirís la solemnitat que precisava la nova seu de l'associació de cotoners compten amb marbres exquisits. El mobiliari, incloses les alfombres, les portes de fustes nobles i les làmpades, concedeixen un aire senyorial a tot l'espai.
La web de l'AITPA dedica una pàgina a la història de la Casa dels Cotoners. Hi explica que quan Rubió va ser consultat per la Immobiliària Tèxtil Cotonera sobre la remodelació de l'edifici, ell va argumentar dues qüestions bàsiques: la primera, que la moderna indústria tèxtil cotonera de Catalunya va ser una creació del segle XIX, i el projecte no havia d'oblidar aquella dada fonamental. En conseqüència, l'arquitecte va decidir que l'edifici i el seu estil neoclàssic barceloní, representatius de la tradició vuitcentista de la indústria catalana, s'havien de perpetuar en el nou immoble.
Notícies relacionadesSALVADA DE SER DEMOLIDA / Aquesta decisió de Rubió va salvar de l'ensorrament l'edifici construït a finals del segle XIX per Rogent, l'obra més coneguda del qual és la Universitat de Barcelona. No obstant, el Centre de Documentació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya té catalogats diversos immobles edificats per ell al centre de Barcelona.
Entre ells, la casa per a Maria Canals, viuda de Brunet, del carrer de Rosselló; la vivenda de Felicià Güell, al carrer Nou de Sant Francesc, 23; la reforma de la casa de Mariano Llopart, a Fontanella, 4; el solar i casa d'Agustí Prats al carrer d'Assaonadors, i un edifici per a Caterina Roig a Rosselló entre Rambla de Catalunya i passeig de Gràcia. Rogent també es va encarregar de l'obertura de carrers a Sarrià al voltant del carrer Major l'any 1857.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia