El judici d¿una presumpta trama de corrupció

Un testimoni acusa caps policials de cobrar suborns del Saratoga

Afegeix que els propietaris del club van entregar 9.000 € més a un agent per a l'operació de la seva filla

El confident diu que un comissari i un inspector en cap percebien cada mes un sobre amb 6.000 euros

Manuel Gutiérrez Carvajo entra a la sala de vistes mirant endavant i sense fixar-se en els acusats que estan asseguts al banc, ahir.

Manuel Gutiérrez Carvajo entra a la sala de vistes mirant endavant i sense fixar-se en els acusats que estan asseguts al banc, ahir. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Presumptes suborns, bordells, prostitutes, grans tiberis en restaurants de prestigi i complicitat entre els propietaris de club de cites Saratoga, de Castelldefels, i comandaments del Cos Nacional de Policia. En aquest marc es va desenvolupar ahir la declaració de Manuel Gutiérrez Carvajo, el principal testimoni de càrrec contra la presumpta trama de corrupció policial i prostitució il·legal que està sent jutjada a l'Audiència de Barcelona. Aquest confident de la policia va tornar a disparar amb bala contra dos funcionaris policials acusats:  el que va ser comissari Luis Gómez, que havia estat responsable de la Brigada Provincial d'Estrangeria, i Andrés Otero, inspector en cap fins al 2004. Els va atribuir haver cobrat cada mes 6.000 euros entregats en uns sobres pels propietaris del bordell Saratoga.

Gutiérrez Carvajo va ser contundent i no va fer ni un pas  enrere respecte al relat que al seu dia va defensar a la fiscalia i davant la jutge de Barcelona que es va encarregar de la investigació sobre les activitats als prostíbuls Saratoga i Riviera, aquest últim també a Castelldefels. Davant les preguntes del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, el testimoni clau  va anar desgranant amb detalls (com ara noms de restaurants, dates i alguna confessió íntima) cada una de les situacions que, segons ell, va viure.

El testimoni va explicar una vegada i una altra que durant quatre anys (del 2002 al 2006) va presenciar entregues mensuals de sobres amb diners als comandaments policials Luis Gómez i Andrés Otero per part dels amos del Saratoga, suposadament perquè el local rebés protecció i per alertar-lo de les batudes que es practicarien. Gutiérrez Carvajo va resistir els intents dels advocats defensors de desacreditar la seva versió pel seu paper de confident policial.

DINARS I RELLOTGES DE LUXE / En tot moment es va mantenir ferm en la seva declaració inicial i es va ratificar que havia presenciat, la primera vegada al seu concessionari de cotxes d'importació i després en un restaurant, el moviment de sobres amb 6.000 euros en metàl·lic als dos imputats. Va subratllar els nombrosos dinars que havien mantingut amb els dos caps policials i els propietaris del Saratoga, tots ells amics seus, i va confirmar que havia estat intermediari en un altre presumpte suborn: el pagament de 9.000 euros d'una operació de la filla d'Andrés Otero. També la compra de rellotges de luxe per a l'esposa d'aquest inspector en cap en una joieria.

El confident va deixar caure altres insinuacions incriminatòries davant el tribunal, com que al banc dels acusats no estan asseguts tots els policies involucrats, que l'inspector Andrés Otero traficava amb joies robades, que l'encarregat del Saratoga venia cocaïna al local a clients importants o que la mateixa policia s'encarregava en ocasions d'emportar-se en cotxe les prostitutes sense papers davant la imminència de batudes. Va relatar que un dels agents imputats, Ignacio Landa, acompanyava a la nit l'encarregat del Saratoga perquè no li robessin la recaptació del prostíbul.

El testimoni va aprofitar per denunciar que ha estat reiteradament amenaçat perquè callés en el judici. L'última ocasió fa tan sols uns dies, quan se li va acostar un desconegut per avisar-lo que no declarés en la vista, i la penúltima, fa unes setmanes, quan una altra persona li va fer unes fotografies. «Està denunciat als Mossos», va dir. També va afirmar que el comissari Luis Gómez li va trucar el dia abans de les declaracions que va fer durant la investigació per advertir-li que no parlés perquè sinó «hauria de desenterrar les destrals». «He aguantat el que he pogut aquests quatre anys», va subratllar.

Notícies relacionades

Tot i que la seva declaració va res-ultar acusatòria per a la majoria dels agents imputats, la declaració de Gutiérrez Carvajo va donar un baló d'oxigen  a la defensa de l'inspector en cap José Javier Martín Pujal, conegut com a Jordi, que va relatar en el seu interrogatori que es va infiltrar als bordells fingint ser corrupte per desemmascarar la trama i investigar si els seus caps cobraven dels amos del Saratoga. Fins i tot va arribar a muntar una trobada en un hotel de Barcelona amb l'encarregat del club de cites per discutir els diners que els podia cobrar.

El testimoni clau va corroborar que Martí Pujol investigava si els seus superiors rebien suborns. «M'ho va preguntar unes quantes vegades, i sobretot sobre un cap policial destinat a Granollers», va afirmar. «Li vaig dir que ho deixés perquè no sabia on s'estava ficant», va afegir.