Tribuna

Des del Pirineu per a Barcelona

Un ’rider’, durant la Copa del Món de ’snow’ a la Molina, el 2010.

Un ’rider’, durant la Copa del Món de ’snow’ a la Molina, el 2010. / ARXIU / AFP

4
Es llegeix en minuts
Albert Batalla
Albert Batalla

Alcalde de la Seu d'Urgell

ver +

Benvolgut barceloní, benvolguda barcelonina:

El meu nom és Albert i sóc pirinenc, concretament de la Seu d'Urgell. T'escric per explicar-te com veiem molts pirinencs i pirinenques la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus per als Jocs d'hivern del 2022. Les nostres comarques representen el 20% del territori, però som menys de l'1% de la població de Catalunya, uns 60.000 habitants, o el que vindria a ser el mateix, el nombre de persones que viuen al barri de la Sagrada Família. Aquest fet, juntament amb una orografia complicada, dibuixen un territori que ens enamora, però que a la vegada té carències importants en comunicacions, serveis i oportunitats. Aquestes són també comarques amb empenta i talent, on la gent treballa fort per construir un territori autèntic i alhora modern.

Crec sincerament que els Jocs poden suposar un revulsiu per a Barcelona, acostumada a estar a l'aparador del món en el qual es vol mantenir. Però penso que, sobretot, poden suposar una gran empenta per al Pirineu. Situar i connectar aquesta serra amb el món és una oportunitat històrica que no volem ni podem perdre.

Situar els Pirineus al món. Les nostres comarques, com ja deus saber, són un paratge natural de primer ordre que tenen en el turisme i especialment en el turisme de neu un dels principals actius econòmics. Optar a uns Jocs, i no cal ni dir aconseguir-los, pot suposar un impuls enorme per al conjunt d'homes i dones que vivim en aquestes comarques. Més interès dels catalans i catalanes pels Pirineus i pels esports d'hivern pot representar una oportunitat de progrés. Elevar aquest coneixement a escala mundial és un somni per a molts de nosaltres. A qualsevol racó del món reconeixen i saben ubicar els Alps. Per desgràcia, els Pirineus, encara no.

Connectar els Pirineus amb el món. T'explicava unes ratlles enrere les dificultats d'un territori com el nostre. La necessitat de millorar-ne les comunicacions terrestres i tecnològiques, el tren, les carreteres, la fibra òptica, per posar-ne uns exemples, és peremptòria. Uns Jocs poden ajudar a avançar en aquests aspectes i eliminar el principal problema dels Pirineus: la distància i el temps. Novament, situar-nos al món. Però no només fer-nos visibles globalment, sinó també dotar-nos d'instruments per ser-hi presents amb el nostre talent. És molt important per a nosaltres, però també per a vosaltres. Per a tothom.

Quan falten pocs dies perquè l'Ajuntament de Barcelona presenti o no la candidatura al Comitè Olímpic Espanyol, veiem com s'escriuen pàgines de diari, s'omplen minuts de ràdio i de televisió, s'envien centenars de tuits i missatges a Facebook a favor d'aquesta iniciativa i en contra. Escoltem declaracions de l'alcalde i de diferents portaveus municipals sobre la conveniència o no de presentar-la. Res a objectar-hi. Tothom és lliure de dir el que pensa, sempre que es faci amb coneixement de causa.

Les grans decisions necessiten debat per prendre forma, però també empenta i pocs prejudicis. I aquesta, encara que sembli per a un horitzó llunyà, és una d'aquelles grans decisions que requereixen una mirada oberta i desacomplexada. Tenim bona part de la feina feta i ens podem presentar amb una candidatura solvent, creïble i responsable. Permet-me que et demani, a tu que vius a Barcelona, que quan pensis en la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2022 hi vegis una oportunitat per a Barcelona, com ho han estat, per exemple, els Mundials de natació o el congrés mundial del mòbil. Però, sobretot, pensa que per als Pirineus, aquesta candidatura no és únicament una bona oportunitat: és L'OPORTUNITAT.

MOLT MÉS que això. Podem aconseguir que els Jocs siguin un repte col·lectiu, d'aquells que només pot afrontar la força d'una gran capital i d'un país en marxa. Hem parlat moltes vegades del paper que pot jugar Barcelona com a capital de Catalunya. El 1992, tot el país va empènyer amb èxit Barcelona, i en aquesta ocasió pot ser Barcelona qui acompanyi en aquest somni. Això no és un capritx, i no ens podem amagar darrere de la crisi perquè la candidatura ha de ser, precisament, una palanca per ajudar a la reactivació econòmica. Els Jocs d'Hivern del 2022 han de ser, en definitiva, un revulsiu.

Notícies relacionades

Comptem amb tots els elements per fer-ho molt bé: una capital admirada i reconeguda i un país en marxa. Ho hem de fer amb innovació talent i creativitat, apostant per unes olimpíades sostenibles que marquin un punt d'inflexió en aquesta competició de neu i gel. Des dels Pirineus hi posarem tota la capacitat i l'entusiasme que siguin necessaris, treballant amb compromís, coordinació i lleialtat. Els Jocs d'Hivern no són tan sols una despesa, són tota una inversió de futur que d'aquí uns anys veurem com un encert. Fem que no siguin patrimoni únicament d'uns quants i convertim aquesta candidatura en un projecte de tots.

És cert el que diu l'alcalde Xavier Trias: si ens hi presentem, és per guanyar. ¡Doncs som-hi!