Els reptes d'una 'smart city'

BCN estrena pagar a la zona blava amb el mòbil o la tauleta

El programa avisarà poc abans que s'esgoti el tiquet a través del telèfon

L'aplicació permetrà als usuaris abonar només els minuts realment utilitzats

Presentació de l’aplicació de mòbil per pagar la zona blava, ahir.

Presentació de l’aplicació de mòbil per pagar la zona blava, ahir. / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
BARCELONA

Com a capital de la telefonia mòbil que presumeix de ser, Barcelona està encara bastant endarrerida en l'ús de les noves tecnologies en la vida quotidiana. Dilluns que ve, dia 2 de setembre, farà un pas per sortir d'a-questa edat mitjana analògica. L'Ajuntament de Barcelona ha desenvolupat una aplicació (compatible amb IOS i Android, com exigeix l'actualitat tecnològica) amb què serà possible pagar la zona blava sense necessitat d'obtenir un tiquet al parquímetre i, el que potser és més important, amb un sistema pel qual l'usuari pagarà només pels minuts reals d'estacionament. L'aplicació apparkB (llegit d'una tirada, aparca bé), de descàrrega gratuïta per a telèfons i tauletes, serà també vàlida a les àrees verdes, però de moment només per a conductors no residents.

La tinenta d'alcalde Sònia Recasens va presentar ahir la imminent estrena de l'apparkB amb una certa solemnitat, com la de qui surt a la conquesta d'un nou món, però el cert és que altres ciutats ja han explorat aquestes terres. Badalona, sense anar més lluny, ho va fer fa mig any, i Sant Sebastià, una mica més lluny però sense sortir de la Península, té un sistema similar, encara que un punt més rudimentari. En realitat hi ha una empresa austríaca que ja fa temps que ha enviat agents comercials a mig món amb aquest producte a la maleta (sembla que fins i tot a l' Iran paguen la zona blava amb el telèfon).

FUTURES PRESTACIONS / La novetat que ara posa sobre la taula Barcelona és que ha desenvolupat una aplicació de puntera artesania local, dissenyada per no oblidar-se cap detall. 115.000 euros li ha costat la inversió a l'Ajuntament de Barcelona, una xifra que els cinc anys vinents pujarà 185.000 euros més si, com es pretén, la mateixa aplicació obre el ventall de prestacions al pagament dels aparcaments subterranis, a la gestió del Bicing, a la regulació de les zones de càrrega i descàrrega i a l'obtenció del tiquet de resident a la zona verda.

¿Com funciona? El pas previ obvi és descarregar al telèfon l'aplicació. Després, i això només la primera vegada, s'ha d'omplir una fitxa amb les dades necessàries, entre elles el nom, un número de targeta de crèdit i la matrícula del vehicle (sempre és possible en l'últim minut afegir-hi una matrícula nova per si el cotxe és prestat o de lloguer). És llavors quan s'obre tot un univers d'opcions.

El primer avantatge és que no s'ha de buscar un parquímetre. La gestió es porta a terme des de l'interior del vehicle. El telèfon o la tauleta amb 3G han de tenir activat el sistema de geolocalització. Un ordinador central a l'àrea de Via Pública registrarà llavors que determinat vehicle està estacionat en determinat lloc.

Aquesta, en qualsevol cas, és la menor de les virtuts de l'apparkB. En cas que l'usuari oblidi en quin carrer ha estacionat el vehicle, l'aplicació l'hi recordarà. També l'informarà que se li està a punt d'esgotar el temps 15 minuts abans de l'hora i, sobretot, posarà fi al rudimentari sistema actual de pagament per aproximació, és a dir, que el conductor ha de calcular per endavant quant temps estarà el cotxe aparcat. A Barcelona no és estrany trobar qui revèn a preu de saldo els minuts que ha adquirit de més, no per fer negoci, sinó per no donar-li el gust a l'ajuntament de cobrar una taxa immerescuda. Amb apparkB aquesta germandat entre conductors no és possible perquè el sistema cobra solament pels minuts consumits. Quan es retorna al vehicle, l'usuari obre l'aplicació del mòbil i posa punt final al tiquet electrònic.

RESISTENT A LES TRAMPES / El sistema facilita la vida als usuaris de la zona blava, però no fins a l'extrem de permetre'ls fer-se el viu, com superar el temps límit autoritzat des de la comoditat de la distància. Les ordenances municipals deixen clar quin és el temps màxim d'estacionament en una zona blava o verda. Superat aquest límit, s'ha de moure el cotxe. Això estableix la norma, però en realitat molts conductors obtenen un nou tiquet i substitueixen l'anterior. Amb l'apparkB aquest últim recurs també és possible, però s'ha d'anar físicament fins al vehicle, perquè el tiquet s'activa a través del geolocalitzador.

Notícies relacionades

Finalment, entre altres avantatges que ofereix el sistema destaca el fet de tenir sempre a mà un registre de les operacions efectuades (on, quan i per quin preu s'ha aparcat), una informació especialment útil per a les empreses que tenen una flota de vehicles.

La pregunta òbvia, arribats a aquest punt, és si el sistema és fiable. A partir de la setmana entrant es descobrirà si, com ha succeït lamentablement en ocasions anteriors, teoria i pràctica no caminen al mateix pas. El sistema serà impecable si no falla el procediment de control, que seguirà depenent dels vigilants. Aquests continuaran patrullant les zones blaves i verdes com fins ara. Quan descobreixin un vehicle sense tiquet al tauler de control hauran de comprovar a través del seu ordinador portàtil si ha obtingut una autorització d'aparcament a través de l'apparkB. En cas d'error, als usuaris sempre els quedarà un resguard de l'operació al seu telèfon mòbil.