JUAN GÓMEZ / ARQUITECTE

«Sense muralla, BCN potser no seria la ciutat que és ara»

La muralla romana 33 Juan Gómez es recolza al mur al Pati Llimona.

La muralla romana 33 Juan Gómez es recolza al mur al Pati Llimona. / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
ALEIX MERCADER / LAURA CANO SALINAS

Durant segles, la muralla romana de Barcelona s'ha mantingut en l'oblit per a la majoria de barcelonins. Bé, per a la majoria tret d'honroses excepcions. Juan Gómez (51 anys, arquitecte) n'és una. Aquest arquitecte ha seguit al peu de la lletra el consell llatí derenovare o morire, és a dir, renovar-se o morir. Com a conseqüència de la crisi econòmica, el Juan va començar a rebre menys encàrrecs dels habituals i això li va proporcionar temps lliure per interessar-se pel passat de la ciutat.

I una de les coses per les quals es va interessar va ser precisament la muralla romana, de la qual subratlla la importància històrica:«Va ser la segona muralla de la ciutat, construïda sobre la muralla original que va aixecar August quan va fundar la colònia de Bàrcino l'any 10 aC -explica el Juan-.La muralla que es veu actualment, del segle IV aC, era més alta i tenia més torres. Va reforçar la seguretat de Bàrcino davant de les invasions bàrbares».

Fins a l'edificació de les muralles medievals, la construcció romana va ser l'única defensa de la ciutat.«Sense aquesta segona muralla, la ciutat no seria probablement el que és. Barcelona potser no seria la capital de Catalunya», sentencia el Juan.

Redescobrir la muralla

Arran de la construcció de la via Laietana, Barcelona redescobreix les restes de la seva muralla romana (que el Juan coneix a la perfecció:«He llegit tots els informes de les prospeccions arqueològiques de Ciutat Vella»), i que avui es poden trobar escampades pel casc històric de la ciutat. Aquestes restes han estat objecte d'un programa municipal, el pla Bàrcino, que preveu la posada en valor del llegat romà de la ciutat. El Juan valora aquesta mesura positivament:«L'ajuntament està fent esforços importants tot i la crisi».

Notícies relacionades

Aquest arquitecte reconvertit a historiador ressalta que el patrimoni antic de la ciutat no s'acaba a la muralla:«Hi ha restes de termes, necròpolis, el temple a August¿ fins i tot les columnes de l'edifici de la Generalitat de la plaça de Sant Jaume procedeixen de Troia».No els estranyarà saber que el Juan està escrivint un llibre sobre la història de la ciutat, amb què pretén inocular als seus lectors la seva passió per Barcelona¿ perdó, Bàrcino.

Proposeu la vostra icona de Barcelona