CONFLICTE A L'EQUIPAMENT MATAS I RAMIS

Horta clama pel canvi de gestió del centre cívic

La regidora atura el procés arran de les queixes veïnals per «estudiar opcions»

El districte va treure a concurs la plaça de director, ocupada per una funcionària

El centre cívic Matas i Ramis, a Horta, dimarts passat.

El centre cívic Matas i Ramis, a Horta, dimarts passat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

El ric teixit associatiu del barri d'Horta s'assabentava fa poques setmanes per rumors -després confirmats- que el districte havia tret a concurs la direcció del centre cívic Matas i Ramis, fins ara en mans d'una funcionària pública. «El concurs per a la privatització s'ha iniciat d'amagat i d'esquena als usuaris i veïns del barri», denuncia Víctor Valls, portaveu de l'associació de veïns, que assegura que la primera resposta rebuda del districte va ser que no s'havia fet d'amagat perquè s'havia publicat al butlletí oficial de la província. Després d'una intensa mobilització ciutadana, els veïns van aconseguir reunir-se dimarts passat amb la regidora del districte, Francina Vila, que va accedir a suspendre «temporalment» el procés i a obrir el diàleg.

El centre cívic Matas i Ramis, com tants altres de la ciutat, va ser fruit de la lluita veïnal de la dècada dels 70 i, segons expliquen els seus usuaris, fa anys que es va fer petit. Actualment té la gestió externalitzada, però la direcció està en mans d'una funcionària, és a dir, és pública. Els veïns valoren de la reunió de dimarts passat que el procés se suspengui temporalment, ja que és un «primer pas per poder començar un diàleg entre el govern del districte, les entitats i el veïnat, en què es pugui discutir el model de gestió del centre cívic», apunta Valls, que també veu positiu el compromís del govern municipal d'oferir ara la plaça de direcció en el marc d'un procés de selecció interna en lloc de privatitzar-la.

«Pensem que s'ha de reforçar el paper de control que exerceix el consell de l'equipament sobre la gestió del centre cívic, dotant-lo de mitjans suficients, amb la celebració de reunions periòdiques i ampliant el nombre de persones i membres perquè no tornin a donar-se situacions com aquesta», prossegueix el portaveu dels veïns.

Notícies relacionades

«SENSE MALA FE» // La regidora Vila explica la seva decisió assegurant que el model de tots els centres cívics de la ciutat «tendeix a l'externalització» i que, al caducar el concurs de la gestió, en el nou concurs també hi van incloure la direcció. «Vam entendre que era el més natural, ja que tots els altres centres cívics del districte també tenen la direcció externalitzada», assegura Vila, que afirma que està disposada «a parlar de tot». «No hi va haver cap mala fe, es va fer perquè vam creure que era només una qüestió tècnica, però si el teixit associatiu té una altra proposta, estem oberts a treballar-ho», afegeix la regidora.

Les diferents entitats associatives del barri parlen de buscar una gestió ciutadana, com s'està plantejant en altres equipaments de la ciutat, i de fet ja hi ha una taula de diàleg oberta sobre la qüestió a escala de tot Barcelona.