Reneixen les floristeries

El sector comercial és un dels més afectats per la pujada de l'IVA i busca sortides a la crisi

Les botigues de flors i plantes inspirades en els elegants locals nòrdics broten a Barcelona

Ignasi Rossinés, al seu comerç Hivernacle de Sants.

Ignasi Rossinés, al seu comerç Hivernacle de Sants. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

per Barcelona estan emergint floristeries inspirades en botigues nòrdiques de disseny elegant, que aquests dies primaverals animen els carrers amb lliris, roses, limòniums, muguet ililium. Des de Sant Jordi, amb la gran venda de roses, fins al Dia de la Mare, el dia 5 de maig, aquests establiments cobren protagonisme en la vida de la ciutat.

La clau dels nous comerços és el disseny i la llum natural de l'espai i una oferta original que cuida l'estètica i la combinació de colors i de textures, especialment en espècies exòtiques poc conegudes encara que procedeixin de vivers pròxims.

«La crisi és dura, però hi ha futur, sobretot per a les noves generacions de floristes que han estudiat en escoles especialitzades i que tenen el coratge d'obrir botigues de qualitat basades a unir la tradició mil·lenària i la modernitat més creativa de l'art floral», exposa Lluís Vilagran, president del Gremi de Floristes de Catalunya.

El sector, amb 800 botigues a la capital, és un dels més danyats per la pujada del 21% de l'IVA. Per aquest motiu busca fórmules per combatre una crisi que ha portat a tancar Violetes del Bosc, del carrer del Bruc i Flors Batlle, de l'avinguda de la República Argentina. «La majoria de tancaments es deuen a la jubilació del propietari», considera Vilagran.

Jordi Ferran va obrir l'any 2010 Ferran Florista, un preciós espai que atrau els transeünts del carrer de València, a prop del passeig de Gràcia. Es va llicenciar a l'Escola d'Art Floral de Catalunya i va cursar estudis de jardineria en diversos països europeus. «Els meus avis, que eren pagesos, tenien una parada al mercat de la Concepció. La meva il·lusió era obrir una botiga de flors a prop», explica Ferran, per a qui els mestres floristes no són imprescindibles. «Però ajudem

-afegeix- a millorar els estats d'ànim. D'això en són conscients moltes oficines que malgrat la crisi es decoren amb flors». Els seus referents en l'art floral són els països escandinaus i Alemanya, i en la creació de bodegons amb diferents flors, Holanda i França.

Les vendes de rams depenen dels aniversaris, dels sants i dels dies més significatius de la vida d'una persona. «A Barcelona no està estès el costum de comprar flors cada setmana», lamenta Miquel Batlle, majorista especialitzat en cactus. «Espanya se situa en l'últim lloc de vendes de flors en el rànquing europeu», adverteix.

Xavier Montardit regenta Muguet, al costat del mercat de l'Abaceria. És especialista en rams de núvia. «El sector està molt tocat per l'IVA, però s'ha de ser professional, assessorar amb criteri el client i distingir-se de les altres botigues», detalla Montardit, que valora el producte dequilòmetre zeroo proximitat i de rigorosa temporada, com les peònies o les rosesCharles de Gaulle. «Comença la flor d'estiu», afirma.

Notícies relacionades

QUARTA GENERACIÓ / Maria Ponsà podria traçar una línia recta de Barcelona fins a Mallorca amb tots els rams que ha creat en la seva vida. La seva botiga de la rambla de Catalunya és una institució a Barcelona. «La més antiga d'Espanya. Sóc la quarta generació», diu. Encara que el seu local és centenari, el concepte de disseny és modern. «Una flor et pot canviar el dia. El més important és el tracte personalitzat amb el client, saber quins sentiments vol transmetre. Sempre fem el ram al moment», assenyala.

Crear jardins i horts urbans és la raó de ser d'Hivernacle. «Hi ha oferta i hi ha demanda», assegura Ignasi Rossinés, propietari d'aquest negoci ubicat en una nau de Sants. «Les millors vendes són els caps de setmana. Les floristeries animen els diumenges», afirma. Les flors exòtiques d'Herbs sorprenen els transeünts del carrer del Rec. «Cada dia venem més. En aquests temps s'han d'ajustar els preus», conclou Cyril Landes, amb tres botigues.