PLANS MUNICIPALS En UN ENCLAVAMENT TURÍSTIC
El parc Güell cobrarà entre 5 i 10 € a partir de l'octubre del 2013
Un carnet permetrà a qualsevol ciutadà entrar gratis a la zona monumental
L'aforament màxim serà de 900 persones cada hora, quan a vegades n'hi ha 5.000
El controvertit i llarguíssim pla d'actuació per preservar la zona monumental del parc Güell dels danys que li causa la invasió de turistes, així com per compatibilitzar aquesta massiva afluència amb la vida quotidiana dels veïns i l'ús ciutadà de l'àrea boscosa, ha fet un pas endavant. Malgrat que faltin uns quants detalls per polir, el consistori va anunciar ahir que a partir del pròxim octubre cobrarà una entrada amb un preu que oscil·larà entre els 5 i els 10 euros als visitants que accedeixin a l'àrea patrimonial de Gaudí, que estarà acotada amb cintes, i que donarà l'opció a qualsevol ciutadà d'obtenir una entrada amb la qual podrà entrar-hi de franc sempre que vulgui. Aquesta regulació busca, per altra banda, que els barcelonins recuperin un espai que sembla exclusiu de forans (el 86,2% són estrangers), ja que només el 2,4% de visites són de la ciutat.
Ho va anunciar ahir la regidora de Gràcia, Maite Fandos, que va incidir en el fet que el tancament que es portarà a terme, sense obres, només representa el 7,9% de la superfície total del parc (de 17,19 hectàrees), ja que únicament acota la zona monumental i garanteix, com reclamaven els veïns que han treballat en aquest pla, el lliure accés dels residents dels cinc barris limítrofs (el Coll, Vallcarca i Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró), que disposaran de manera automàtica d'un carnet per accedir-hi a qualsevol hora del dia i per qualsevol punt.
Un dels aspectes que tant CiU com els dos governs anteriors (bipartit i tripartit) ja havien contemplat era el de cobrar únicament entrada als visitants no residents a Barcelona, cosa que jurídicament no és possible, ja que al ser de titularitat pública si s'imposa un pagament als turistes comunitaris també l'haurien d'abonar els barcelonins.
No obstant, per esquivar aquesta obligació, l'ajuntament ha enginyat una discriminació positiva en tota regla en favor dels barcelonins, que es traduirà en un carnet, passi o club (falta per definir el concepte i suport) al qual podrà adherir-se de manera gratuïta qualsevol ciutadà, sigui d'on sigui. El requisit serà que una vegada sol·licitat han de passar set dies per recollir-lo en persona en un lloc per concretar, cosa que deixa fora d'aquesta opció els visitants que estiguin menys d'una setmana a la ciutat.
AFLUÈNCIA MENOR / Una vegada es disposi d'aquest distintiu, gratuït i sense caducitat, el titular podrà acostar-se sempre que vulgui a les taquilles del parc i recollir una entrada gratuïta (o més d'una, si existeix l'opció de passi familiar). El consistori recomana que els que disfrutin d'aquest passi reservin la visita, ja que entre altres punts de la regulació hi ha el de permetre acotar l'accés a entre 800 i 900 persones a l'hora, quan actualment, amb una mitjana de 25.000 visites diàries, se n'hi arriben a concentrar en aquest temps, en un moment punta, fins a 5.000.
L'horari també es restringirà. Si fins ara el conjunt del parc està obert de cinc del matí fins a mitjanit, des de l'octubre vinent a la zona monumental només s'hi podrà accedir des de les vuit fins que es faci fosc, és a dir, entre les sis de la tarda i les nou del vespre en funció de l'època. S'hi entrarà per cinc accessos regulats per una persona i hi haurà tres taquilles per recollir o adquirir entrades, ubicades de manera que les cues entraran al parc per evitar molèsties als veïns. Aquest pla, va subratllar Fandos, permetrà la creació de 50 llocs de treball.
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent