POLÈMICA AL BARRI DE SANT PERE, SANTA CATERINA I LA RIBERA

¿Amb batudes o sense?

Una instal·lació contra el racisme al Pou de la Figuera acaba amb l'ordre municipal de no parlar de les batudes

A la zona hi conviuen partidaris i detractors del control policial

Nova versió 8 Imatge on s’ha tapat la paraula ’batuda’.

Nova versió 8 Imatge on s’ha tapat la paraula ’batuda’. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Dimecres passat, el barri de Sant Pere va estrenar una instal·lació artística reivindicativa. Era ferma i clara. La coronaven lemes com«stop batudes, stop racisme», posats en boca dels nois i noies del barri que apareixien retratats en imatges gegants. Fins aquí tot correcte, en nom de la llibertat d'expressió. La polèmica, que va córrer com la pólvora pel barri, es va servir per partida doble: les fotos cobrien les parets exteriors del centre cívic Sant Agustí, de titularitat municipal, i al barri el pols sobre la necessitat o no de batudes policials segueix viu. ¿Solució d'urgència? L'ajuntament va intervenir-hi i va permetre mantenir la instal·lació si se n'eliminava la paraula«batuda». La mesura equival per als uns a censura, i per als altres queda curta.

El debat està servit perquè al barri hi bateguen dues sensibilitats ben definides. La Fundació Ciutadania Multicultural treballa en el projecte Mescladís, que mira d'aconseguir la inserció laboral de la immigració tant des de la cuina (amb dos espais per a la formació laboral de cambrers i cuiners que en permeti la integració social), com amb nombrosos tallers i ini-

ciatives culturals. Una de les quals va ser aquesta instal·lació que va sorgir com a projecte amb vocació de«reflexió i debat sobre la vida del barri», amb el Pou de la Figuera (zona abans coneguda com a Forat de la Vergonya) com a epicentre. Van parlar amb nois del barri (forans i locals) i«tots parlaven constantment de l'assetjament policial amb criteris racials» com el problema a què s'enfrontaven diàriament, explica Martín Habiague, el seu director. I cita especialment una recent batuda en què es van identificar fins i tot menors, i que va derivar en un manifest d'entitats i veïns del barri contra la pressió policial com a solució als problemes de la zona.

Habiague és conscient que el Pou té alguns problemes d'inseguretat, però lamenta que el marcatge policial sigui habitual fins i tot entre el seu grup d'alumnes del programa d'inserció, que van identificats amb samarretes de Mescladís.«Es necessiten polítiques socials, no policials, perquè si no, se'ls criminalitza i fem que la gent tingui por de travessar la plaça», afegeix.

Per això el muntatgeEscorta'mes va centrar en batudes i racisme, i l'entitat i el fotògraf Joan Tomàs el van materialitzar. Asseguren que tenien el permís de l'ajuntament, però al districte de Ciutat Vella repliquen que es va autoritzar una instal·lació sobre la integració, tot i que no amb aquestes referències directes ni aquest gran format.

Consens difícil

Ràpidament, els comerciants de la zona van reaccionar. Una de les associacions contràries a les fotos i missatges és la de Comerciants de Sant Pere més Baix. El seu president, Òscar Aybar, afirma que la inseguretat s'havia disparat a la zona, amb robatoris i estrebades diaris, i que el col·lectiu va demanar ajuda als Mossos fa un any.«Amb les batudes la situació ha millorat moltíssim, i cada vegada que les fan s'emporten gent amb navalles o drogues», apunta el comerciant, que assegura que no és una qüestió de racisme, sinó de seguretat i que ara que s'han aconseguit«no es pot demanar el contrari».«Tant de bo cada setmana n'hi hagués una, perquè almenys els delinqüents s'espanten i no actuen per aquí», afegeix.

Notícies relacionades

La regidora Mercè Homs, que ha viscut de prop la polèmica, és rotunda: l'ajuntament no comparteix els missatges contra les intervencions policials, ni que aquestes«es vinculin amb el racisme»utilitzant un espai municipal. Després de parlar amb les dues parts«es va arribar a un acord»per eliminar el missatge de stop a les batudes, el dissabte, mantenint la instal·lació. I insisteix en el treball social que es fa diàriament perquè la immigració encaixi amb el veïnat. Des de Mescladís lamenten la«censura», que molts comerciants de la zona aplaudeixen.

El muntatge, efímer, hi continuarà sent fins que es degradi.