SOLUCIÓ A UNA POLÈMICA PLANIFICACIÓ

Barcelona canvia d'opinió i opta per no enderrocar la Vil·la Urània

L'ajuntament indulta la casa després d'una reunió amb la família de l'astrònom Comas

El consistori ha de trobar ara un ús que s'adeqüi al llegat del científic

La pressió social ha aconseguit paralitzar l’enderrocament de la Vil·la Urània. / MÒNICA TUDELA Foto de DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Punt final al culebró sobre el futur de la Vil·la Urània, la finca que al seu dia va cedir a la ciutat l'astrònom Josep Comas i Solà i que l'ajuntament (l'actual administració i l'anterior) ha porfidiejat per enderrocar per construir-hi, en el seu lloc, un edifici d'equipaments. Després de reunir-se divendres la família de l'astrònom amb els responsables del districte de Sarrià-Sant Gervasi, l'ajuntament ha decidit renunciar a tirar la vil·la.

Dilluns passat, els veïns i ciutadans mobilitzats davant la possible pèrdua de la que va ser casa de l'astrònom, van aturar les excavadores, ja preparades per iniciar l'enderrocament. El regidor del districte, Joan Puigdollers, va dir llavors que l'acció de la piqueta no se suprimia, sinó que es deixava a l'espera de reunir-se amb la família del científic «per conèixer» les condicions del llegat.

Aquestes clàusules, segons va aclarir la família de Comas ja dilluns mateix, fixaven que la cessió estava condicionada al fet que s'hi ubiqués un observatori, un grup escolar o una institució cultural.

La intenció del govern municipal era, atenent la precària dotació de centres cívics del barri del Farró, i la impossibilitat de trobar en aquella àrea un solar similar pel que fa a dimensions, construir a la Vil·la Urània un edifici d'equipaments.

Notícies relacionades

Després de la reunió entre les dues parts, l'ajuntament s'ha compromès a respectar l'edifici i a mantenir-lo en bon estat fins que es decideixi exactament què fer-hi. L'edifici que sí que s'enderrocarà és el veí, el número 31 del carrer de Saragossa, que també està afectat pels plans municipals.

NOU PLA /El govern de la ciutat, ara, haurà de presentar un projecte en què es detalli quina finalitat es donarà al recinte. És més que probable que Puigdollers opti per convocar un consell de barri extraordinari per decidir el futur de la Vil·la Urània. Mentrestant, es permetrà l'entrada a la finca a la família de l'astrònom perquè, acompanyada d'un tècnic, inspeccioni l'estat de l'edifici des d'on el seu ancestre, fundador de l'Observatori Fabra, tantes vegades va escrutar el cel.