a peu de carrer

Les punxes ara són mugrons

La Casa de les Punxes a la Diagonal, tapada amb una gran lona publicitària.

La Casa de les Punxes a la Diagonal, tapada amb una gran lona publicitària. / EDWIN WINKELS

2
Es llegeix en minuts
Edwin Winkels
Edwin Winkels

Periodista

ver +

Per a molts turistes és una agradable sorpresa, perquè no figurava als plànols o als seus plans en la visita a Barcelona, obcecats a veure les obres més conegudes deGaudí.I de camí entre la Pedrera i la Sagrada Família, molts topen des del triple encreuament de Rosselló amb Diagonal i Pau Claris amb la vista espectacular d'una illa més enllà, al carrer de Bruc. Des de fa més d'un segle la Casa Terrades, més coneguda com la Casa de les Punxes, brilla amb molta llum pròpia, i a més està gairebé tot el dia il·luminada pel sol. Més ben dit, brillava, i brillarà, segurament, però ara mateix no.

Des de fa uns mesos, una d'aquestes lones publicitàries gegants tapa la cantonada més fotogènica. Coses de les reformes patrocinades, com n'hi ha hagut tantes a tota la ciutat, sota el lema dePosa't guapa, campanya de neteja de façanes que acaba de celebrar el seu 25è aniversari. Diners benvinguts per als propietaris, per pagar aquesta reforma i el manteniment, en aquest cas, de la joia més emblemàtica deJosep Puig i Cadafalch.

Però no sé si l'arquitecte hi estaria gaire d'acord si veiés el seu espectacular bloc, que ara alberga més oficines que pisos, tapat amb aquesta lona. Primer, a finals de l'any passat, n'hi van col·locar una de més discreta, d'un altre aniversari, el desè del centre comercial Diagonal Mar. Una lona blanca amb lletres, res més. Però ara, les boniques flors incrustades a la façana i una gran part de les seductores torrasses -les teules són el principal objectiu de la reforma- estan amagades darrere de dues immenses dones seminues. Una es tapa el pit. Un mugró de l'altra està mig amagat en l'ombra del seu cos.

Notícies relacionades

Un dibuix de l'edifici

3 M'agraden les dones, però aquí aquestes dues noies de Calvin Klein no hi pinten res. No per una raó tan noble com que aquest dijous, quan m'han cridat l'atenció, sigui el dia internacional de la dona. Senzillament perquè no quadren gens amb l'edifici que amaguen. D'acord, l'empresa de l'il·lustre modistaRichard Klein «col·labora en el programa de remodelació de parets mitgeres a Barcelona», segons recorda un text a la lona, però aquesta no és una façana qualsevol. Es mereixeria un tipus de lona que s'ha utilitzat altres vegades, amb un gran dibuix a mida real del mateix edifici. Menys vistós, potser, però més respectuós amb l'herència d'Ángela Brutau,que quatre anys després d'enviudar deBartomeu Terrades va encarregar aPuig i Cadafalchaquest bloc de tres enormes vivendes per a les seves fillesÁngela, Maria RosaiJosefa, amb tres accessos separats, ara els números 416, 418 i 420 de la Diagonal. Em pregunto per què no n'hi va haver una quarta per a l'únic fill,Bartomeu, un dels fundadors del Barça. Ara ja no hi viu capTerrades allà, en un dels estudis i lofts que, igual que les oficines i locals, són propietat de Texna, de l'empresariPedro Vidal, que el 2010 va comprar totes les Punxes per 25 milions d'euros.