a peu de carrer

Rèplica de la Molina a la Zona Franca

Escolars àrabs a la pista de neu i esquí de Dubai, el 2010.

Escolars àrabs a la pista de neu i esquí de Dubai, el 2010. / ARXIU / EDWIN WINKELS

3
Es llegeix en minuts
Edwin Winkels
Edwin Winkels

Periodista

ver +

ADubai aquests dies hi fa una agradable temperatura d'uns 24 graus centígrads, que és la màxima més baixa a què s'acostuma a arribar en aquest emirat del xeic Mohammad bin Raixid al-Maktum. A partir del març i l'abril ja estaran per sobre dels 30 graus i a ple estiu és fàcil arribar als 50 graus. És quan més estrany se sent el visitant que entra al centre comercial Mall of Emirates -ja amb un bon aire condicionat- i traspassa, allà dins, les portes de l'Ski Dubai: 6.000 tones de neu en una estació d'esquí amb una pista de 400 metres. I sembla funcionar això de posar-se anorac i guants al desert, ja que al veí Abu Dhabi volen construir unresortcobert a la muntanya i en un altre dels set emirats àrabs, Ras al-khaima, fins i tot projecten una estació a l'aire lliure, tot i que ni a les seves muntanyes de 1.900 metres d'altura la temperatura no baixa mai de 10 graus.

Doncs si al desert es pot esquiar, i si hi ha pistes d'esquí cobertes en països sense muntanyes (Holanda) o enmig de ciutats com ara Manches-ter, Pequín, Auckland i Madrid, i se'n projecten altres a Las Vegas o Bahrain, ¿per què no hauria de tenir Barcelona la seva pròpia pista d'esquí? I més després de l'èxit de públic aconseguit per la pista de patinatge a la plaça de Catalunya, i en un hivern en què el fred i la neu no arriben al Pirineu.

Són uns empresaris holandesos

-ajudats per un arquitecte compatriota,Sander Laudydel despatx d'arquitectes B01 de Barcelona- que es volen instal·lar amb el seu fred i neu, dues pistes d'esquí i dues més de patinatge, en un solar que, paradoxalment, altres holandesos van abandonar de mala manera. Ja han passat set anys des que Philips va decidir desmantellar la històrica fàbrica de Miniwatt a la Zona Franca, ja molt a prop de la Ronda Litoral, en un nus viari que ja era complex però que des de fa temps és un caos total a causa de les obres del nou metro. La resistència dels treballadors de Miniwatt va ser heroica, però en va, al final, com la dels seus companys de Lámparas Z, també propietat de Philips.

El més gran del món

3 Però aquests són altres holandesos, els que ja han convençut l'ajuntament de construir una petita rèplica de la Molina a la Zona Franca, encara que el consorci que controla la vasta zona industrial encara no ho veu clar; no sé si és per aquella traumàtica herència holandesa, però sembla que és perquè no és la classe de negoci que no veuen gaire adequat per a aquesta zona. Snowworld, que és com es diuen, ja té el complex d'esquí cobert més gran del món, amb dos descensos de 500 metres en un poble d'Holanda; en total, 36.000 metres quadrats de neu. Aquí en pensen construir un de 39.000 metres quadrats. El doble que el de Madrid -per als que els agraden aquesta classe de clàssics-,

Notícies relacionades

on la pista de 250 metres de Snowzone al centre comercial de Xanadú (a Arroyomolinos) ja funciona, i bé, des del 2003. Ja han tingut 300.000 nens a la seva escola d'esquí, «xavals que poden començar a aprendre a esquiar lluny de les muntanyes», segons es promocionen.

Però és clar, sembla una bogeria produir 365 dies a l'any neu fresca a tocar del Mediterrani. A Dubai necessiten 30 tones noves al dia, i a més a més mantenir-ho tot a 1 grau sota zero. Això costa energia, i molta. Però diuen els de Snowworld Barcelona que aquí seran més ecològics, que aprofitaran el fred d'una pròxima planta de liquació de gas ubicada al port i també l'energia de panells solars. O sigui, sol per fer neu. Al final, ens creurem allò de ser seu dels Jocs d'Hivern.