DIAGNÒSTIC SOCIAL

Més de 750 voluntaris pentinen Barcelona per elaborar un padró de 'sense sostre'

La iniciativa, a càrrec d'entitats socials, pretén actualitzar el perfil dels pobres per millorar la seva atenció

La Diagnosi 2011 establirà el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona gràcies a la col·laboració de 750 voluntaris. / EDU SOTOS

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / Barcelona

Més de 750 voluntaris han recorregut aquesta matinada els10 districtes de la ciutat per comptabilitzar elssense sostre,sense sostreuna iniciativa auspiciada per 27 entitats socials i l'ajuntament que està precedida per una primera experiènciaportada a terme el 2008. El seu objectiu és conèixer millor el perfil d'aquestes persones per afrontar amb més exactitud la tasca de les entitats socials i del consistori en favor de la seva inclusió, però també sensibilitzar sobre aquesta extrema situació d'exclusió social.

Els voluntaris, concentrats a partir de les 10 de la nit al centre cívic Cotxeres de Sants, s'han distribuït en 158 zones de la ciutat. En algunes hi han participat periodistes, com el grup encarregat de part del barri de la Nova Esquerra de l'Eixample, un àmbit de 20 illes delimitat pels carrers d'Urgell, Mallorca, Rocafort i Gran Via, que ha recorregut EL PERIÓDICO acompanyat de dos mitjans més.

En aquesta zona s'han detectat vuit persones sense casa en dues hores: cinc dormint en caixers d'entitats bancàries, dues en portals de vivendes i una a la zona verda contigua a l'edifici de Telefónica de l'avinguda de Roma, la majoria, pel que s'ha pogut entreveure, homes de mitjana edat i immigrants.

La primera prova 

Notícies relacionades

De fet, segons el diagnòstic portat a terme el 2008, que ampliava una prova pilot realitzada a Ciutat Vella, els carrers, les places i els caixers de l'Eixample i de Ciutat Vella concentren la meitat dels pobres. Llavors, més de 700 voluntaris van comptabilitzar 615 persones dormint a la intempèrie. La Guàrdia Urbana, que es va encarregar d'àrees més conflictives o de difícil accés (Zona Franca, Montjuïc i Collserola) en va localitzar 43 més als carrers i 265 en assentaments col·lectius.

A diferència d'aquella vegada, quan els voluntaris també van entrevistar elssense sostreque no dormien en aquell moment, en aquesta ocasió s'ha evitat violentar-los i únicament s'han anotat les dades que s'han pogut visualitzar. Els resultats d'aquest estudi, que té experiències similars en ciutats com Lleida i Madrid, es presentaran en el primer trimestre de l'any que ve.