ÈXIT D'UNA INICIATIVA CIUTADANA A SANTS

La Bordeta fa un pas més en la conquista pacífica de Can Batlló

Els veïns inicien la neteja de la nau on instal·laran la biblioteca Josep Pons

El puny de Can Batlló, símbol de la lluita del barri de la Bordeta, durant la festa d’ahir al recinte fabril.

El puny de Can Batlló, símbol de la lluita del barri de la Bordeta, durant la festa d’ahir al recinte fabril. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

Mentre més de 900 alcaldes catalans prenien possessió del càrrec, al voltant de 500 veïns del petit barri de la Bordeta, a Sants, mastegaven una «històrica victòria del poble», un d'aquells plaers ciutadans que germinen molt de tant en tant i que trenquen amb la idea de votar un dia i callar quatre anys. Aquell mig miler de persones van entrar ahir al recinte fabril de Can Batlló després de 35 anys de lluita ininterrompuda. I ho van fer per les bones i no per la via de l'ocupació pacífica, com estava previst, després de segellar un pacte amb la propietat gràcies al qual han aconseguit la cessió d'una enorme nau on instal·laran una biblioteca.

Un gegant en forma de puny tancat s'obria pas pels carrers de Sants. «És el millor símbol possible de la rebel·lia», compartia Pitu Alcober, autor de la peça. Els timbalers del barri despertaven els troneres i la gent s'anava sumant a la processó. A les 12 en punt, amb ansiosa puntualitat, s'obria l'accés a la finca pel carrer de la Constitució. «Recinte privat», deia, desafiador, un cartell de la porta sota el qual anava desfilant la gent. No hi va haver grans parlaments, només una sensació d'alleujament compartit que aviat es traduirà en un treball col·lectiu que haurà de demostrar que l'autogestió veïnal és possible.

Notícies relacionades

Jordi Falcó, membre de la Plataforma Can Batlló és pel Barri, va parlar d'una «petita però històrica victòria», i va recordar que l'inconformisme de la gent és el que fa que les coses es moguin. Per a aquest immens recinte de 14 hectàrees, la política va entreveure fa anys un paradís d'equipaments que segueixen en el món de les idees. Ara serà CiU, i el regidor d'Urbanisme, Antoni Vives, els que hauran de decidir si les zones verdes i els pisos protegits que dormen en un calaix comencen a desvetllar-se. Els veïns, durant aquests tres dies, fins dilluns, en els quals han organitzat tota mena d'actes lúdics, començaran a netejar la nova biblioteca popular Josep Pons, dedicada a un dels principals valedors d'aquesta batalla pacífica mort l'any passat.

LA QUARTA PART DEL BARRI / No s'oblidaran, tenint en compte que Can Batlló ocupa el 25% de la superfície de la Bordeta, de la resta de naus que segueixen tancades amb pany i forrellat, acumulant pols, mentre diverses associacions culturals se les arreglen en diminuts espais compartits repartits pel districte. «Això d'avui es convertirà en llegenda, no només del barri, sinó de tot Barcelona», deia Jordi Soler, del Centre Social de Sants. El dia que aconsegueixin obrir la resta de fàbriques; el dia que s'aixequin els blocs de protecció oficial; el dia que l'herba i els gronxadors comparteixin espai amb els llibres autogestionats, Sants podrà treure pit i traspassar la llegenda. Fins llavors, la jornada d'ahir serà recordada com l'origen de la quimera, com el primer cop de puny.