EXPOSICIÓ. FOTOGRAFIA DOCUMENTAL I ARTÍSTICA

Barcelona canalla i sublim

La mostra fotogràfica, que recull 55 instantànies, algunes d'inèdites, exposa els espais, els personatges i l'evolució de la capital catalana dels anys 80 i 90.

A dalt, Arata Isozaki, davant del Sant Jordi, i Pasqual Maragall. A sota, Loquillo i un grup de gent a la sala Metro.

A dalt, Arata Isozaki, davant del Sant Jordi, i Pasqual Maragall. A sota, Loquillo i un grup de gent a la sala Metro. / JOSÉ ANTONIO SANCHO

1
Es llegeix en minuts
MARINA MUÑOZ BENITO
BARCELONA

Mostrar els canvis i l'evolució de la Barcelona dels anys 80 i 90, així com la societat de l'època, transgressora, creativa i plural. Aquest és l'objectiu deBarcelona canalla i sublim, una exposició fotogràfica que el públic pot visitar gratuïtament fins al 30 de juny que ve a la galeria Setba Zona d'Art, situada a la plaça Reial, a prop de la Rambla.

La mostra, que recull 55 imatges fetes pel fotògraf José Antonio Sancho entre el 1979 i el 1999, presenta una crònica social molt extensa de la societat del moment: des de persones il·lustres i representatives de la vida cultural i política de Barcelona fins a gent anònima d'esferes socials molt diferents.

La novel·lista Ana María Matute, la soprano Montserrat Caballé i el japonès Arata Isozaki, arquitecte del Palau Sant Jordi, són algunes de les persones que Sancho va retratar durant aquella època per la seva relació amb la capital catalana. La seva presència omple ara la sala Setba juntament amb molts altres personatges, com és el cas de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i el de l'artista plàstic Antoni Tàpies.

Tots aquests retrats, alguns d'inèdits, com el de Loquillo, a més de constituir elements de gran valor documental transmeten a l'espectador les impressions que produïen aquelles persones i permeten al visitant deixar volar la imaginació i fer les seves pròpies interpretacions sobre cadascun.

Notícies relacionades

CIUTAT NOCTURNA / La nit barcelonina és una altra de les temàtiques principals de l'exposició. La imatgePresentació de la Revista Rambla Rock-Rock in, feta a la sala Zeleste, antic local del carrer de l'Argenteria, i la deL'edat d'or a la Sala Metro, en què apareixen unes joves que assiteixen al programa que aquell dia realitzava la periodista Paloma Chamorro a la coneguda discoteca, són només algunes de les moltes instantànies sobre l'oci nocturn a la ciutat.

La Barcelona marginal de l'època també està representada a la mostra, a través de les imatgesFinal de Ciutat I i II. Sota aquests títols, l'autor retrata la zona de l'antiga Diagonal Mar, una part del carrer de Pujades i una zona del Poblenou, espais que en aquella època estaven mig deserts i abandonats.