AVANÇOS EN LA RECUPERACIÓ D'UN local municipal ABANDONAT a sants

Comença la rehabilitació de la façana de La Lleialtat

Segons un estudi, el balcó, en mal estat, havia de ser retirat «per seguretat»

La intenció és reconstruir-lo amb el màxim de peces originals possible

Un grup d’operaris desmunten el balcó de La Lleialtat Santsenca, en estat ruïnós, ahir al matí.

Un grup d’operaris desmunten el balcó de La Lleialtat Santsenca, en estat ruïnós, ahir al matí. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Tot i que passar avui per davant espanta, ja que el lloat balcó sembla haver-se esfumat, els membres de la Plataforma Lleialtat Santsenca es mostren optimistes perquè els operaris han començat -per fi- a treballar en la rehabilitació de la façana de la cooperativa del carrer d'Olzinelles que Sants vol recuperar per a l' ús veïnal, cosa que feia mesos que estaven reivindicant.

«Després de veure els estudis tècnics, ens vam adonar que era impossible salvar el balcó, ja molt malmès. Però ens han assegurat que miraran de conservar el màxim de peces que sigui possible i que el reconstruiran intentant respectar l'essència de la façana original», explica Carles Baiges, arquitecte de la plataforma veïnal, que insisteix que va ser l'entitat, formada per 60 col·lectius de Sants, la que va alertar de la perillositat que suposaven per al veïnat les con­dicions en què es trobava el vell ­edifici.

A més a més d'eliminar el perill del balcó -sense cap mena de dubte el més urgent-, aquesta primera intervenció a l'edifici també inclou, segons apunta Baiges, l'obertura d'una porta (fins ara estava totalment tapiat per evitar que hi hagués ocupacions) per facilitar l'accés al local, una altra de les peticions del col·lectiu, que ha exigit sempre poder-hi entrar, per elaborar un projecte de reforma al més realista possible. L'immoble és de propietat municipal i feia anys que estava abandonat, fins que les entitats van començar a mobilitzar-se per aconseguir recupe­rar-lo.

Notícies relacionades

La idea de la plataforma és crear un gran equipament autogestionat «que faci justícia als orígens de la cooperativa», apunta Ivan Miró, un dels portaveus del grup. La declaració institucional de l'últim ple del districte resolia «la necessitat urgent de fer un estudi de l'estat de l'edifici, un projecte de rehabilitació i incloure'l en el pròxim pla d'actuació del districte». Va ser aprovada per unanimitat, cosa que en unes dates tan mogudes com les que corren tranquil·litza els impulsors de la recuperació de l'espai. Encara que l'acord no parla explícitament de la gestió, Baiges es mostra optimista perquè en la primera reunió de la comissió de seguiment es va parlar que la gestió seria veïnal, fet en què van estar d'acord els representants de tots els grups.

El dia 31 se celebrarà la segona reunió de la comissió, en què ja es decidirà de quina manera s'elabora el projecte de la reforma -si s'encarrega directament a algú o s'obre un concurs públic-, per al qual s'han guardat fons del present mandat. La plataforma presentarà en aquesta reunió un elaborat pla d'usos per al local, en el qual es recullen les diferents necessitats a què hauria de donar resposta l'edifici, per saber amb quins espais ha de comptar. Una vegada acabat el projecte, s'haurà d'esperar que es compleixin les promeses d'incloure'l en el pròxim pla d'actuació municipal (PAM).