coordinador de l¿exposició 'reciclatge, el gran cicle¿
Álex Pérez: «¡Un barceloní genera mitja tona de residus a l'any!»

«¡Un barceloní genera mitja tona de residus a lany!»_MEDIA_1
Reduir, reutilitzar i reciclar. Les tres erres condensen el missatge que transmet l'exposicióReciclatge, el gran cicle, que fins al juny s'exhibeix a CosmoCaixa Barcelona. El biòleg Álex Pérez coordina aquesta iniciativa que recorda que amb 40 ampolles de plàstic es pot confeccionar un forro polar, i amb 80 llaunes de refrescos, una llanta de pneumàtic.
-¿Què és Reciclatge, el gran cicle?
-Una exposició senzilla sobre el procés de transformació que segueixen els materials que l'Ajuntament de Barcelona proposa reciclar. Sobretot, els residus domèstics (matèria orgànica, paper, vidre i plàstic) i els residus industrials (coure, acer i alumini).
-¿Què aporta el reciclatge?
-Un descens en el consum d'energia i en la despesa de materials. El paper és el que més abunda a les escombraries. Una tona de cartró reciclat evita la tala de 20 arbres i estalvia 3.000 kw/h i 68.000 litres d'aigua. El reciclatge depèn de la bona voluntat del ciutadà.
-Això de reciclar, a vegades, és un embolic...
-El ciutadà és la primera baula de la cadena. L'esforç val la pena, s'ha de prestar atenció. Moltes persones es pregunten si han de netejar els residus orgànics de l'envàs d'un iogurt. Doncs sí, al rentar-lo facilites el procés de reciclatge. Els taps de suro s'han de separar de les ampolles i si es pot treure l'etiqueta, encara millor. És important no ficar xapes ni bolquers dins del contenidor de matèries orgàniques.
-¿Els barcelonins estan conscienciats de la importància de reciclar?
-Cada vegada més, tot i que encara no es recicla prou. A Alemanya hi ha contenidors per a vidre verd, transparent i ambre. Hem de cuidar l'impacte mediambiental. No hi ha cap llei que ho imposi; reciclar és una decisió lliure. ¡Un barceloní genera més de mitja tona de residus a l'any! Hem de reduir al màxim. Utilitza el paper per les dues cares. Tria l'ouera de cartró, no la de plàstic. Evita les safates de porexpan. Reutilitza les bosses de plàstic.
-¿Vivim en l'opulència?
- Sobretot, els europeus i els nord-americans, i això ens porta a originar massa escombraries.
-Poques cases reciclen l'aigua.
-Hem de consumir menys energia, i no només perquè no pugi la factura. L'aigua és un bé preat i escàs, mai ve regalada. La gent no és conscient del seu valor.
Notícies relacionades-Vostè va crear l'impactant bosc inundat de la selva amazònica que habita al CosmoCaixa Barcelona. ¿Hem de tenir plantes a casa?
-Alegren. Són éssers vius, les has de cuidar, regar, podar, mimar, adobar... La humanitat s'ha domesticat però el nostre passat està ple d'espais oberts. Envoltar-nos de plantes ho portem als gens. Igual que conviure amb mascotes.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia