Sectors econòmics estratègics de la capital catalana

L'amable mirada xinesa

Una enquesta a la porta del pavelló de Barcelona a l'Expo de Xangai confirma que la capital catalana agrada.

Consideren que és oberta i amigable

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Tot i que a molts barcelonins cabrejats en massa ocasions els costi de creure-ho, Barcelona agrada. Almenys aquesta és, de manera molt resumida, la principal conclusió que una ment benintencionada pot extreure de l'enquesta que va elaborar l'àrea de Promoció Econòmica de l'ajuntament entre els visitants del pavelló de la capital catalana a l'Expo de Xangai per saber què saben (i què desconeixen) sobre Barcelona.

Com a punt de partida, destaca que dels 475 ciutadans xinesos que van respondre al qüestionari sobre la ciutat del poeta Joan Maragall, el 95% no l'havia trepitjat mai, cosa que confirma que la capital catalana encara no està entre els destins prioritaris per als xinesos.

Encara que algun despistat encara situa la ciutat a l'Àfrica o Amèrica, el 99% dels enquestats ubiquen Barcelona a Europa, cosa que el consistori valora, ja que no fa gaires anys era freqüentment situada a Sud-amèrica o l'Àfrica.

Però, una cosa és saber (aproximadament) on cau i una altra de ben diferent és conèixer-ne els fills il·lustres. Perquè 172 dels 475 entrevistats creien que Messi va néixer a Barcelona, el mateix nombre de persones que van atribuir aquesta ciutat de naixement a Cervantes. Entre altres curiositats en aquest mateix apartat, 169 ciutadans xinesos feien barceloní el tennista mallorquí (i madridista) Rafa Nadal, i dos donaven per barcelonina l'ara (gairebé) filla adoptiva de la ciutat, la colombiana Shakira. Encara que, curiositats a banda -l'última: dues persones van citar Maradona com a barceloní universal-, els xinesos tampoc van tan desencaminats en aquest aspecte. Samaranch, Gaudí i Pau Gasol -amb el permís de Sant Boi- són, per aquest ordre, les tres persones que més associen a Barcelona.

Una altra de les dades de l'enquesta que enorgulleixen el consistori és que 406 dels 475 enquestats afirmen saber que va organitzar uns Jocs (tot i que, això sí, ni rastre del Fòrum entre les respostes).

Notícies relacionades

Ja sigui atrets per Messi o per Shakira, l'enquesta -realitzada entre el juliol i l'octubre- indica que Barcelona és la ciutat que més interès mostren per conèixer, seguida de les clàssiques París, Roma, Viena, Londres, Madrid i Atenes.

I al ser preguntats per la raó de la seva preferència, els xinesos mostren la seva passió per la ciutat. Els adjectius preferits per descriure-la són els d'innovadora, oberta, amigable i moderna, encara que també valoren que sigui mediterrània, tradicional i bona per fer-hi negocis.