Entrevista con el EDUCADOR SOCIAL de Badalona

Joan J. Guerrero: "No només Sant Roc té conflictes de convivència puntuals"

«No només Sant Roc té conflictes de convivència puntuals»_MEDIA_1

«No només Sant Roc té conflictes de convivència puntuals»_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BADALONA

Fa més de 30 anys que treballa al barri de Sant Roc i coor-

dina programes socials: des de cursos de català i informàtica fins a colònies per als nens de famílies sense recursos. Forma part de l'Ateneu de Sant Roc, integrat per un exèrcit de 300 voluntaris i col·laboradors que porten a terme un treball gairebé invisible per a la resta, però fonamental per al barri. Recolza el manifestEns agrada Badalonaque es va firmar ahir en contra de la política del PP en aquesta localitat.

-¿Quina rellevància té en aquests moments una campanya d'un grup de veïns coneguts per dir que els agrada viure a Badalona?

-És molt important, perquè estem sent coneguts a tot arreu per les nostres carències i no per les nostres virtuts. Molta gent que mai ha vingut a Sant Roc pensa que aquest barri és intransitable, molt perillós. Quan vénen, gairebé sempre diuen: «Està molt millor del que em pensava». No ens agrada donar la imatge d'un conflicte permanent perquè tira per terra la feina de moltes entitats com la nostra.

-En alguns fòrums d'internet, s'ha comentat que és molt còmode sostenir aquesta consigna si es viu al centre de Badalona, però molt difícil si es resideix en barris amb conflictes socials com Sant Roc, la Salut o Llefià. ¿Què els diria?

-¿Conflictes socials? ¿De quins conflictes estem parlant? Perquè a cada escala de veïns hi ha un conflicte: perquè un no paga o perquè no agrada l'olor del curri. Són picabaralles normals entre persones, però no es pot extrapolar a conflictes entre col·lectius com s'ha fet.

-¿Què el preocupa més: els conflictes entre veïns o el ressò mediàtic que poden ocasionar?

-El ressò mediàtic, sens dubte. El conflicte en si es pot treballar, però quan es difon la imatge que això és un caos, ja s'escapa del nostre control. És molt complicat canviar la imatge de la ciutat si tothom en té una visió negativa. El que no volem és que ens coneguin pel nostre únic defecte i no per les nostres 99 virtuts.

-El manifest no esmenta el PP, però ¿es pot interpretar com una reacció clara a la política d'aquest partit al barri?

-D'alguna manera sí, perquè s'han utilitzat alguns problemes, fets molt concrets, per dir o insinuar coses tan greus com que el col·lectiu immigrant és delinqüent. Quan hi ha un problema vénen immediatament a explotar-lo, però mai s'han acostat a oferir ajuda per a cap dels nostres programes.

-¿Tenen raó els que asseguren que la convivència a Sant Roc s'ha deteriorat els últims anys?

-Sempre hi ha hagut alguns problemes de convivència puntuals en molts barris, no només en aquest. Quan els andalusos van arribar, no eren ben vistos pels catalans. I el mateix va passar entre gitanos i paios. I amb els romans i amb els visigots. És un problema històric i inherent a les migracions.

Notícies relacionades

-Però a Sant Roc encara hi ha un cartell que diu «No volem romanesos».

-I algunes pintades en contra de la policia i en contra d'algun veí, però no podem fer generalitzacions ni criminalitzar. Crec fermament en una premissa: «S'ha de ser dur amb el conflicte però suau amb les persones».