Fundadors d¿Humor Positivo

Eduardo Jáuregui i Jesús Damián Fernández: «Està demostrat que després de riure som més creatius»

«Està demostrat que després de riure som més creatius»_MEDIA_1

«Està demostrat que després de riure som més creatius»_MEDIA_1 / DANIEL TORRELLÓ

2
Es llegeix en minuts
ERICA ASPAS
BARCELONA

El Centre de Recerca en Governança del Risc (Grisc) de la Universitat Autònoma de Barcelona celebrarà avui, dijous i divendres, al campus de Bellaterra, el Primer Congrés Europeu de Resiliència. Eduardo Jáuregui i Jesús Damián Fernández, fundadors de la consultora Humor Positivo, impartiran la conferència inaugural, El humor, un paraguas ante la adversidad.

-¿De què tractarà la seva conferència?

-Parlarem del sentit de l'humor com una manera de superar els problemes de la vida. És una qualitat que té l'ésser humà per entendre i superar els inconvenients que es va trobant. L'humor és l'habilitat de poder treure una emoció positiva a partir d'algun fet negatiu. Donarem algunes eines i consells de com fer-ho.

-¿Fins i tot en els temps que corren s'obté alguna cosa positiva?

-Justament ara, en temps de crisi, és quan més falta fa. L'economia està en crisi, però l'humor no, perquè ens ajuda a suportar les dificultats. De fet, quan la situació econòmica està pitjor, és quan Hollywood produeix més comèdies. Els experiments demostren que després de riure, la gent és més creativa, pren més bones decisions i els metges fan més bons diagnòstics. El fet de riure ens dóna solucions per sortir del mal pas i trobar recursos per al futur.

-¿Hi ha moltes empreses que volen millorar el seu clima laboral?

-Una cosa és tenir la intenció de fer-ho i una altra és estar disposats a invertir-hi. Actualment, no hi ha gaires empreses que apostin per un ambient de treball distès. Un exemple positiu seria Google. Té tobogans a les oficines, té un cuiner i deixa que els seus empleats disposin de temps per a projectes propis.

-Però això requereix diners.

-Nosaltres treballem amb empreses de totes les mides que creuen en l'humor a la feina des dels seus començaments.

-¿És una actitud més habitual als Estats Units?

-Aquesta filosofia l'hauríem d'exportar des de la nostra cultura mediterrània. Per voler ser un país més seriós en els negocis ens hem cregut la filosofia anglosaxona que hem de patir per treballar millor.

-És a dir, es pot riure a la feina i continuar sent eficient.

-Els guanyadors del premi Nobel de física d'aquest any van descobrir el grafè jugant al seu laboratori. Representen la visió més lúdica de la ciència. Les emocions negatives ens preparen per a la lluita i la fugida, i les positives, per a la feina.

-¿L'humor és salut?

-Millora la salut mental, ens fa més feliços i tenim una més bona autoestima, però no és cert que la gent que riu més sigui més sana a nivell físic.

-¿Què hi ha d'eficaç en la fórmula «al mal temps bona cara»?

-És una molt bona recomanació. No hem d'estar rient sempre, també hi ha temps per al dolor i el plor, però l'humor sempre és un bon aliat.

Notícies relacionades

'EL HUMOR, UN PARAGUAS ANTE LA ADVERSIDAD'. Congrés Europeu de Resiliència. UAB.

9.45