DEU VEGADES LES RECOMANADES

Barcelona doblarà les captures de coloms per controlar la població

Els responsables municipals atribueixen la superpoblació al costum de donar-los menjar

L’ajuntament considera que hi ha una superpoblació d’aquestes aus. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Barcelona doblarà el nombre de captures de coloms a la ciutat, que pateix una densitat mitjana de 4.000 exemplars per km2, gairebé 10 vegades més de la recomanada pels experts. 

La població arriba a una densitat de 6.500 exemplars per km2 en algunes zones de Ciutat Vella-, deu vegades més gran que la que aconsellen els experts, de manera que l'Agència de Salut Pública es proposa reduir la població doblant les captures d'aquests animals fins a 41.000 a l'any.

Segons l'últim cens, que data del 2006, a Barcelona hi havia 256.000 coloms, un 40% més que en el del 1991, un increment que demostrava que els programes de control de la colònia d'aquestes aus, que entre altres punts incloïen la captura i el sacrifici d'uns 20.000 exemplars anuals, no estava tenint èxit.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va decidir doblar el nombre de captures fins a 40.000 a l'any per intentar frenar el creixement de la colònia de coloms, encara que, segons recalca el cap de servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes, Víctor Peracho, arribar a aquesta densitat "ideal" d'entre 400 i 600 exemplars per km2 és, pràcticament, una quimera.

Natalitat gairebé incontrolable

El costum de molts barcelonins de donar-los menjar, malgrat les peticions municipals perquè no ho facin, i el clima de la ciutat fan que els coloms tinguin una natalitat gairebé incontrolable.

El 2009 es van sacrificar 41.000 exemplars, el doble que el 2008 (22.000), un increment que, a falta que el ratifiqui el nou cens en elaboració, ja ha tingut els primers efectes positius al disminuir el nombre de queixes emeses pels ciutadans a causa dels coloms: de 380 el 2007 a 299 el 2009, una dada que fa intuir una reducció de la colònia d'aquestes aus.

Notícies relacionades

L'ajuntament barceloní acaba d'adjudicar a l'empresa Colomba Control el contracte per a la captura i el sacrifici de 64.700 coloms fins al desembre de 2011, que se sumaran als 23.000 que s'han eliminat des de començament d'any. Les aus són capturades mitjançant xarxes i gàbies trampa a les zones de més pressió urbana d'aquests animals per posteriorment ser asfixiades amb C02.

La presidenta de l'Associació de Defensa dels Animals (ADDA), Carmen Méndez, ha criticat un mètode de control que considera cruel i ineficaç "perquè no ha servit per frenar el nombre de coloms" i ha demanat al consistori que paralitzi aquest programa i aposti per la creació de colomars ecològics com els que hi ha a París o Basilea, on s'ha abandonat els programes d'extermini i es controla el creixement substituint els seus ous per altres de falsos. Una solució que es considera ineficaç des de l'ajuntament.

Temes:

Coloms